END OF SEASON SALE! Valitse yli 5300 tuotteen joukosta -- days --:--:-- Osta nyt
Juokseminen 40 ikävuoden jälkeen: Miten aloittaa ja mitä varoa?

Juokseminen 40 ikävuoden jälkeen: Miten aloittaa ja mitä varoa?

16. 1. 2023 5 min. luetaan

Sanotaan, että ikä on vain numero. Rakastu juoksemiseen vielä 40 vuoden jälkeenkin. Miten aloittaa juokseminen, mikä keski-iässä on erityistä ja mitä mahdollisia riskejä kannattaa varoa?

Mikä juoksussa on hienoa? Tarvitset vain hyvät kengät, aikaa ja halua liikkua. 40, mutta myös 50 vuotta on kaunis ja seikkailunhaluinen ikä. Monet ihmiset haluavat kokeilla uusia asioita tänä aikana. Juokseminen on yksi niistä!

Juokseminen 40 vuoden jälkeen ja sen erityispiirteet

Säännöllinen liikkuminen on erittäin tärkeää kehon ja mielen asianmukaisen toiminnan kannalta. Kyllä, jopa 40 ikävuoden jälkeen! Siinä on kuitenkin omat erityispiirteensä. Ota ne huomioon ennen ensimmäistä starttia:

1) Nykyinen terveydentila

Nämä voivat olla nykyisiä diagnooseja, kuten kroonisia tai sydän- ja verisuonisairauksia, nivelrikkoa tai aiempia tuki- ja liikuntaelimistön vammoja. Ylipaino on myös riski, koska se aiheuttaa valtavaa painetta nivelille, nivelsiteille ja jänteille. Jos sinulla on ollut tai on tällä hetkellä terveysongelmia, keskustele yleislääkärisi tai fysioterapeutin kanssa juoksemisesta ja siitä, sopiiko se sinulle.

2) Aktiivisuus nuorempana

Jos olet ollut aktiivinen ja urheilullinen elämäsi aikana sekä sinulla on juoksu- tai liikuntahistoriaa, paluu juoksukenkiin on paljon helpompaa. Mutta ei hätää! Voit pärjätä ilman sitä. Aloita siinä tapauksessa kävelylenkeillä ja sitten lyhyillä juoksulenkkeillä hyvin kevyellä vauhdilla, ja ennen kaikkea kuuntele kehosi signaaleja. Tärkeintä on, että haluat, aloitat ja jaksat!

3) Sisäinen motivaatiosi

sin sinun on selvitettävä, SYY haluat aloittaa juoksemisen. Haluatko parantaa kuntoa? Laihduttaa? Valmistautua ensimmäiseen juoksukisaan? Tai olla aktiivinen ja viettää aikaa luonnossa? Jokainen SYY tarkoittaa hieman erilaista lähestymistapaa juoksemiseen ja yleiseen elämäntapaan. Jos haluat valmistautua kilpailuun, keskityt todennäköisesti aikaan, vauhtiin ja suorituskykyyn. Tässä tapauksessa, urheilukello auttaa sinua ja saat kaikki numerot yhteen paikkaan. Jos haluat juosta huvin vuoksi tai kuntoasi kohentaaksesi, riittää, että puet juoksuvaatteet päällesi ja lähdet juoksuseikkailuun!

Běhání_sportovní_hodinky

Miten aloittaa juokseminen keski-iässä?

Okei, olet päättäväinen, tiedät MIKSI, eikä sinulla ole terveysongelmia. Hienoa, aika aloittaa! Miten siis aloittaa juokseminen iloksi ja sopusoinnussa terveytesi kanssa?

  • Aloita hitaasti mutta varmasti - Älä yritä aloittaa liian kovaa. Jos palaat juoksun pariin tauon jälkeen, juokse ensin helppoja juoksulenkkejä, enintään noin 5 km. Jos olet vasta aloittamassa, eikä kehosi ole tottunut liikkumaan, aloita intialaisella juoksulla, jossa juoksu ja kävely vuorottelevat.
  • Lepää ja palaudu - Keskity palautumiseen yhtä paljon kuin itse juoksuihin. Varmista, että nukut kunnolla, syöt ravinteikasta ruokaa, juot paljon vettä, venyttelet, käyt hieronnassa tai uimassa.
  • Sisällytä voimaharjoittelu - Lihakset tukevat luita ja vähentävät nivel-, jänne- ja nivelsidevammojen riskiä. Jos aikasi sallii, tee voimaharjoittelua vähintään kerran viikossa. Voit käyttää siihen käsipainoja, mutta voit myös käyttää omaa kehoasi.
  • Kuuntele kehoasi - Luultavasti tärkein kohta. Keho on erittäin älykäs järjestelmä, joka lähettää jatkuvasti signaaleja. Opettele kuuntelemaan niitä. Jos olet täynnä energiaa, laita lenkkarit jalkaan ja juokse. Jos jokin sattuu tai olet väsynyt, hidasta vauhtia ja lepää. Kyse ei ole laiskuudesta, vaan kyvystä työskennellä egosi kanssa. Tämän ansiosta voit kerätä juoksukilometrejä ilman vammoja useiden vuosien ajan.

VINKKI: Jos et halua juosta yksin, liity alueesi juoksuryhmään, juokse ystäväsi kanssa tai kokeile suosittua Canicrossia koirakaverisi kanssa!

Jos tunnet olosi hyväksi juoksun aikana ja sen jälkeen, kipu tai väsymys eivät vaivaa, voit lisätä hieman juoksun matkaa ja aikaa. Lue myös TOP4TRAINING-sarjan vinkit - miten juosta 5 km ja 10 km! Jos tarvitset erityisen harjoittelusuunnitelman, ota yhteyttä juoksuvalmentajaan, joka opettaa sinulle oikean juoksutekniikan ja laatii yksilölliset harjoitusjaksot.

Miten juosta 5 km? Miten juosta 10 km? 

Běhání_On_Running

Juokseminen ja sen terveyshyödyt

Saattaa kuulostaa hieman puolueelliselta, mutta meidän on sanottava yksi asia - JUOKSU ON AIVAN MAHTAVAA! Se on yksi ihmisen luonnollisimmista toiminnoista. Lisäksi sillä on useita terveyshyötyjä, joita arvostat erityisesti juoksuradan ulkopuolella. Millaisia ne ovat?

  • Kunnon parantaminen
  • Parempi sydän- ja verisuoniterveys sekä sydämen vahvistuminen
  • Vahvempi immuniteetti ja puolustus bakteereja ja viruksia vastaan
  • Parempi uni ja keskittyminen päivittäisiin toimintoihin
  • Parempi henkinen hyvinvointi
  • Kalorien kulutuksen lisääntyminen ja loistava väline painonpudotukseen

Juokseminen 40 vuoden jälkeen ja sen riskit

Juoksemisen suurimmat riskit ovat vammat, tuki- ja liikuntaelimistön ylikuormittuminen tai hengitysvaikeudet. Tämä koskee kuitenkin kaikkia juoksijoita iästä riippumatta. Joka tapauksessa iän lisääntyessä vammat paranevat huonommin, kestävät kauemmin ja nivelissä, jänteissä tai lihaksissa voi esiintyä enemmän kipua. Juoksemisessa on myös suurempi riski ylipainoisille, johtuen jo mainitusta tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvasta paineesta tai huonommasta sydämen toiminnasta. Jos sinulla on komplikaatioita, keskustele niistä lääkärisi kanssa.

Oletko päättänyt juosta ensimmäistä kertaa? Uskomme, että tulet rakastamaan juoksemista yhtä paljon kuin me. Varustaudu Top4Runningilla  ja nauti juoksukilometreistä täysillä!