Ilmainen toimitus yli €159,00 tilauksiin
Voit palauttaa tavarat 30 päivän ajan Ei kysymyksiä
Rahat takaisin takuu
Mortonin jalka: syyt, hoito ja vinkit juoksukenkiin

Mortonin jalka: syyt, hoito ja vinkit juoksukenkiin

13. 7. 2023 7 min. luetaan

Mortonin jalka tai kun jalkaterän ja varpaiden hermot ovat vaikeuksissa. Miten se ilmenee, mikä on hoito ja mitkä juoksukengät kannattaa valita Mortonin hermosärkyyn?

Mortonin jalka, joka tunnetaan myös nimellä Mortonin neuralgia, on lääketieteellinen ongelma, joka liittyy jalkaterän ja varpaiden hermoihin tai pikemminkin niiden puristukseen. Se on saanut nimensä Dudley J. Mortonin mukaan, joka on yhdysvaltalainen ortopedikirurgi ja joka ensimmäisenä kuvasi tämän sairauden. Mortonin jalka on melko yleinen komplikaatio, ja se voi vaikuttaa tiettyihin jalkavaivoihin. Tutustu ongelmaan kanssamme!

Mitä jalalle tapahtuu Mortonin jalassa?

Tämä on kivulias tila, joka vaikuttaa  jalkapohjaan, tavallisimmin kolmannen ja neljännen varpaan väliseen alueeseen. Näissä kohdissa kudos on laajentunut yhden varpaisiin johtavan hermon ympärillä. Tämä aiheuttaa kyseisen hermon puristumista, siihen liittyvää terävää ja kirvelevää kipua jalkapohjassa ja tulehdusta. Voi olla pistelyä, kirvelyä, kirvelyä, pistelyä tai jopa tunnottomuutta kyseisissä varpaissa.

Mortonin jalan oireet

Mortonin neuralgiassa oireet eivät näy ensi silmäyksellä, kuten esimerkiksi vasaravarpaassa. Milloin kannattaa kiinnittää huomiota eli mitä tarkoittaa hermopuristus?

  • Tunne kuin seisoisit kiven päällä kengässä
  • polttava kipu jalkapohjassa, joka yleensä ulottuu myös varpaisiin
  • Varpaiden pistely tai jopa tunnottomuus
  • Jalkapohjaan ilmestyy usein kovettumia tai rakkuloita sekä kävelyn että juoksun jälkeen
  • Jalkaterän ja nilkan epävakaus, joka johtuu kyvyttömyydestä astua kunnolla
  • Jalkaterän rentoutuminen ja kivunlievitys tapahtuu vasta kengän riisumisen jälkeen

Mortonin neuralgian tärkeimmät syyt

Kuten edellä todettiin, Mortonin jalka johtuu varpaiden luiden välisen hermon ärsytyksestä Yleisin syy tähän tulehdukseen on varpaisiin, niiden välisiin hermoihin ja jalkapohjaan kohdistuva liiallinen paine. Tietyt yleiset aktiviteetit voivat aiheuttaa ja edistää sen puhkeamista. Näitä ovat mm:

  • Korkokenkien tai hyvin kapeiden kenkien, joissa varpaat painetaan yhteen, käyttäminen
  • Jalkapohjiin paljon painetta aiheuttavat toiminnot, joihin valitettavasti kuuluu myös juokseminen
  • Ammatit, jotka edellyttävät koko päivän jaloilla seisoskelua
  • Tietyt jalkaterän poikkeavuudet, jotka vaikuttavat jalkaterän asianmukaiseen toimintaan - litteät jalat, korkeat kaaret, vasaravarpaat, polvitaipeet tai jalkavammojen seuraukset

Miten Mortonin neuralgiaa hoidetaan?

Hoito edellyttää varhaista diagnoosia ja keskittymistä ongelman syyhyn. Kipulääkkeiden käyttö saattaa helpottaa lyhytaikaisesti, mutta se ei poista tulehdusta, ja juoksemisesta tulee enemmänkin koettelemus kuin ilo. Heti kun huomaat Mortonin oireyhtymän oireita, mene lääkäriin. Mitä nopeammin lääkäri diagnosoi Mortonin oireyhtymän ja aloittaa hoidon, sitä nopeammin jalkasi voivat taas hyvin.

Mitä hoitotoimenpiteitä lääkäri voi ehdottaa, jotta seuraavat vaiheet olisivat kivuttomia?

1) Vaihda jalkineet kapeista leveisiin

Leveärakenteiset kengät voivat keventää hermoon kohdistuvaa painetta, sillä ne arjoavat enemmän tilaa edessä ja jakavat painon paremmin, kun astut niiden päälle. Hanki leveät kengät juoksuun ja vapaa-ajan käyttöön. Erittäin suosittuja ovat nykyään minimalistiset kengät tai paljasjalkakengät, jotka simuloivat paljain jaloin kävelyä.Muista kuitenkin, että paljasjalkakenkiin siirtyminen vaatii sopeutumisaikaa, koska käytät eri lihaksia kuin perinteisiä kenkiä käyttäessäsi.

2) Erikoiskengän pohjalliset

Lääkäri voi suositella käyttämään erityistä ortoosipohjallista, jossa on niin sanottu "metatarsaalipelotta". Juoksua varten on sitten vapaasti saatavilla kengänpohjia, jotka tukevat jalkaa ja pitävät varpaat oikeassa asennossa.

Fysioterapeutista tulee ensisijainen kumppanisi toipumisen tiellä. He antavat sinulle erikoishierontaa, keskittyy pehmytkudostekniikoihin, auttaa sinua liikuttamaan niveliäsi ja suosittelee tilanteen vakavuudesta riippuen fokusoituja iskuaalto- tai säteisaaltohoitoja nopeuttamaan paranemisprosessia ja lievittämään kipua.

4) Asianmukainen liikunta

Jalkaterän parantuminen edellyttää aktiivista liikuntaa ja jatkuvaa työskentelyä jalkaterän kanssa paitsi fysioterapeutin vastaanotolla myös kotona − venyttelyä, asentoja ja sensomotorisia harjoituksia. Vaikka se kuulostaa monimutkaiselta ja kova työ on enimmäkseen sinun vastuullasi, sinun ei tarvitse olla huolissasi. Fysioterapeutti auttaa sinua harjoitusten ja oikean toteutuksen kanssa ja varmistaa, että hoito etenee oikeaan suuntaan.

5) Kinesioteippaus

Myös jalkaterän kinesioteippauksella on myönteinen vaikutus. Oikein toteutettu teippaus antaa tukea ja oikean linjauksen poikittaiselle kaarelle, mikä lievittää varpaiden takana olevien luiden ja niiden alla olevien hermojen kipua.

6) Kirurginen hermon poisto

Viimeisenä keinona, kun kipu ei parane edes konservatiivisella hoidolla,turvaudutaan leikkaukseen. Tämä tarkoittaa hermon vaurioituneen osan poistamista.

Voidaanko Mortonin jalkaa ehkäistä?

Hyviä uutisia - kyllä, on! Meillä on sinulle muutama vinkki:

  • Vältä usein tiukkoja kenkiä tai korkeakorkoisia kenkiä
  • Suosi kenkiä, joissa on leveä kärkiosa, jotta varpaiden alueella on runsaasti tilaa
  • Sisällytä venyttelyrutiiniin liikkuvuusharjoituksia ja varpaiden venytyksiä tai jalkahierontaa.
  • Osana palautumista osallistu fysioterapiaan ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä
  • Hanki säädettävät sukat, jotka edistävät jalkojen palautumista varpaiden erottimien avulla
  • Huolehdi jalkojen hoidosta ja hygieniasta, mukaan lukien säännöllinen puhdistus ja mahdollisten poikkeavuuksien tarkistaminen

Entä mitkä juoksukengät kannattaa valita?

Mortonin jalka on ilmiö, joka ei valitettavasti katoa yhdessä yössä. Kukaan ei nauti juoksemisesta kipeiden tai pistelevien jalkojen kanssa. Oikeiden juoksukenkien valinta on tällaisessa tapauksessa entistäkin tärkeämpää. Mitkä kenkien ominaisuudet on otettava huomioon?

  • Leveä rakenne: Kengät, joissa on leveä kärkiosa, antavat jaloillesi enemmän tilaa ja keventävät varpaisiin kohdistuvaa painetta.
  • Suurempi koko: Juoksukengän koon tulisi olla noin  0,5-1,5 kokoa suurempi kuin tavallisten kenkiesi. Muutaman kilometrin jälkeen jalkateräsi turpoaa ja laajenee kengässä, joten se tarvitsee enemmän tilaa.
  • Pienempi drop: Drop on kantapään ja varpaan välinen ero, ja se mitataan millimetreinä. Mitä pienempi luku on, sitä luonnollisemman askeleen kenkä mahdollistaa. Sinun ei välttämättä tarvitse juosta ”nollakengillä”, mutta pyri juoksukenkiin, joiden drop on pienempi, noin 4-8 mm.
  • Optimaalinen pehmustus: Välipohjan vaahtomuoviset pehmusteosat pitävät huolen pehmeistä iskuista, lyhyestä puuskuttamisesta. Mortonin jalan tapauksessa on suositeltavaa käyttää joissa on keskivahva tai korkeampi pehmuste, paremman käyttömukavuuden saavuttamiseksi.


Top4Running vinkki: Mitä pehmuste tarkoittaa juoksukengissä ja miksi se on hyvä apuri mutta joissain tapauksissa huono isäntä?