Juoksijoiden yleisimmät lihasvammat ovat reisilihasten venähdykset tai repeämät ja pohjelihasten venähdykset tai repeämät.
Lihasvammojen syyt
Ihmiskehon lihakset koostuvat lihassäikeistä, jotka ovat jatkuvassa lihasjännityksessä. Olitpa sitten juoksemassa, voimaharjoittelemassa tai syömässä. Jokaisessa tilanteessa jännitys on erilainen. Jos tämä kuitujännitys ylittää maksimirajan, lihas supistuu liikaa tai kiristyy ja syntyy vamma. Yleisimpiä syitä ovat mm:
- Lihasten pitkäaikainen ylikuormitus ja väsymys
- Riittämätön lihasten kuormitus (jotkin lihasryhmät ovat ylikuormitettuja, toiset heikentyneet).
- Lihaskivun aliarvioiminen
- Riittämätön lämmittely ennen harjoitusta tai juoksua
- Kivennäisaineiden puute
- Huono palautuminen
Lihaksen venähdys vs. repeämä
Kipu, turvotus ja kyvyttömyys jatkaa aktiviteettia. Lihasvammat ovat valitettavan yleisiä urheilijoilla, mutta niitä voi sattua myös tavallisissa aktiviteeteissa, kuten kävelyssä tai nukkumisessa. Mitä eroja on lihaksen venähdyksen, repeämän ja täydellisen lihasrepeämän välillä?
1) Venähtänyt lihas
Rasituksessa lihassäikeet kiristyvät ja niihin kohdistuu liiallinen jännitys, johon liittyy kipua. Sitten tulee vetäytyminen ja jäykkyys. Sen jälkeen saatat tuntea jännitystä alueella vielä muutaman päivän ajan, ja liikuntaa on suositeltavaa rajoittaa noin viikon ajan, kunnes jännitys on täysin hävinnyt. Kyseessä ei kuitenkaan ole vakava vamma.
2) Lihasrepeämä
Lihaksen repeämä tai täydellinen repeämä on vakavampi ja kivuliaampi kuin venähdys. Lihassyyt venyvät yli kimmoisan rajan ja syntyy pieniä tai suurempia repeämiä. Myös täydellinen kuitujen ja koko lihaksen repeäminen voi tapahtua. Sitä kutsutaan repeämäksi. Vammakohtaan kohdistuu välittömästi terävää kipua, eikä juoksemista voi jatkaa. On tärkeää, että kipeää aluetta liikutellaan ja kosketaan tällä hetkellä mahdollisimman vähän. Jonkin ajan kuluttua voi esiintyä myös turvotusta, hematoomaa, jäykkyyttä tai kipua kosketuksesta. Yleisimpiä syitä ovat pitkittynyt ylikuormitus, väsymys tai riittämätön palautuminen.
Reiden ja pohjelihasten loukkaantumisriski
Nämä lihasryhmät rasittuvat eniten juostessa. Molemmat lihasryhmät, nelipäinen reisilihas (quadriceps femoris) ja pohjelihakset, työskentelevät jatkuvasti ja yhdessä juostessa- olipa kyseessä sitten ylämäki, alamäki tai tasainen maasto. Siksi heillä on suurin loukkaantumisriski. Jos säie katkeaa, se aiheuttaa ensisijaisesti kipua ja muita haittoja. Mitä tällaisessa tapauksessa pitäisi tehdä?
Reiden ja vasikan lihasten repeämä: hoito
Reisilihaksen tai pohjelihaksen repeämisellä on suuri vaikutus juoksijan elämään. Näiden lihasten koon vuoksi hoito kestää keskimäärin 4-6 viikkoa. Tarkan toimenpiteen ja keston määrittää kuitenkin lääkäri, joka määrittää vamman vakavuuden ja laajuuden röntgen- tai ultraäänitutkimuksen avulla. Hoito koostuu lepotilassa olemisesta. Ihmiskeho on nerokas ja pystyy rakentamaan ja parantamaan revenneet lihassäikeet uudelleen. Tällä hetkellä urheilijoiden ja juoksijoiden vaikeinta on hyväksyä diagnoosi. Rauha ja aika ovat ratkaisevia lihasten paranemisen kannalta.
Miten nopeuttaa lihasten paranemista?
Hoidon pääkohtia ovat lepo, lihaksen paraneminen ja varhainen kuntoutus. Jos haluat auttaa hoidossa, voit ottaa mukaan myös muita tukivälineitä:
- Raajan kylmetys ja kohottaminen - Jos jalka on turvoksissa. Kylmentä vain 15-20 minuuttia ja toista useita kertoja päivässä.
- Iskuaalto ja magneettihoito - Kivuttomat menetelmät, jotka palauttavat solujen ja uusien kudosten muodostumisen ja nopeuttavat paranemisprosessia.
- Kinesioteippaus - Suosittuja teippejä juoksijoiden ja urheilijoiden keskuudessa. Ne auttavat lievittämään lihasjännitystä ja kipua, parantavat vakautta ja edistävät myös fysioterapian vaikutusta.
- Tasapainoinen ja ravitsemuksellisesti rikas ruokavalio - Keho tarvitsee runsaasti energiaa paranemisprosessin aikana. Keskity kaikkien makroravintoaineiden - proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen - saantiin ja juo paljon vettä.
- Tarpeeksi vitamiineja - D- ja C-vitamiini, magnesium, kalsium, hyvälaatuinen kalaöljy ja kurkuma ovat tehokkaita.
- Laadukas uni -Unen aikana elimistö on tarpeeksi tilaa rauhassa uudistumiseen ja solujen uusiutumiseen.
- Geelit ja voiteet - Voit voidella tai hieroa vaurioitunutta aluetta varovasti lämpimillä voiteilla.
Myös ennaltaehkäisy itsessään on erittäin tärkeää. Venähdys tai revähdys on yleensä seurausta jostain aikaisemmasta laiminlyödystä toiminnasta. Tämä voi olla esimerkiksi ylikuormitusta, lihasheikkoutta, väsymystä tai lihasten epätasapainoa.
Toipuminen ja kuntoutuminen vamman jälkeen
Lepoajan jälkeen seuraa kuntoutus ja raajan asteittainen kuormittaminen. Rajoitettu liikkuvuus ja raajan toimimattomuus aiheuttavat liikkuvuuden heikkenemistä ja lihasmassan vähenemistä. Keskity sen vuoksi heikentyneiden lihasosien vahvistamiseen ja oikeiden liikemallien palauttamiseen. Fysioterapeutti tai ortopedi voi auttaa sinua kaikessa. On tärkeää, että kuntoutusta ei aliarvioida, että sitä ei kiirehditä, että sitä harjoitetaan järjestelmällisesti ja että sitä tuetaan hyvällä unella, ruokavaliolla ja vitamiineilla.
Kotikonstit lihasvammoihin
Jos haluat kokeilla kotikonsteja, suosittelemme niitä lihaskramppeihin tai lihasjännityksiin. Repeämä on vakava vamma, ja jos sitä ei hoideta asianmukaisesti, se voi johtaa kroonisiin ongelmiin tulevaisuudessa. Kotikonstein voit hieroa kipeytyneitä lihaksia laventeliöljyllä. Tämän vaikutuksiin kuuluu kivun lievittäminen tai paranemisen nopeuttaminen.
Paluu juoksuun loukkaantumisen jälkeen
Mietit varmasti, milloin paluu juoksukenkiin on mahdollista. Valmistaudu fyysiseen mutta myös henkiseen työhön kärsivällisesti. Alkuvaiheessa keskity juoksemisen sijaan lihasten palautumiseen. Heikentyneiden lihasten on vähitellen totutettava kuormitukseen uudelleen. Sisältää systemaattista voimaharjoittelua, liikkuvuusharjoitteita ja perusliikuntamallien palauttamista - kävely, seisominen, istuminen jne. Lyhyesti sanottuna kolmikko voima + vakaus + liikkuvuus ja lihaksen asteittainen kuormitus. Suosittelemme konsultoimaan fysioterapeuttia, valmentajaa ja lääkäriä. Jos aloitus on liian raskas, vamma voi palata paljon vakavampana.
Loukkaantumiset ovat ikävä vaihe elämässämme, mutta kaikesta kivusta huolimatta niillä on myös myönteisiä puolia. Tämän kokemuksen ansiosta opit kuuntelemaan kehoasi, toipumaan ja harjoittelemaan fiksusti ja tietoisesti.