Vedenkestävät kengät - Valitse malli ja treenaa milloin vain! Osta nyt
Miten aloittaa juokseminen sairauden jälkeen? Palaa juoksukenkiin hitaasti mutta varmasti!

Miten aloittaa juokseminen sairauden jälkeen? Palaa juoksukenkiin hitaasti mutta varmasti!

27. 3. 2023 5 min. luetaan

Oletko ollut sairas ja haluat nyt juosta taas? Meillä on neuvoja, miten voit välttää uusiutumisen tai pysyvät seuraukset ja päästä takaisin raiteilleen!

Kipu, kuume ja heikkous. Sairaus tai flunssa on epämiellyttävä este henkilökohtaisessa ja juoksevassa elämässä. Miten pääset takaisin raiteille turvallisesti ja vastuullisesti sen jälkeen? Meillä on 5 tärkeää kysymystä, joihin kannattaa vastata ennen kuin laitat juoksukengät jalkaasi.

1) Kuinka vakava sairautesi oli?

On erittäin tärkeää tietää, kuinka vakava sairaus on, sillä jotkut niistä rasittavat kehoa vain vähän, toiset taas enemmän. Yleisesti ottaen voimme jakaa ne kahteen rasitustyyppiin:

  • Lievä kehon kuormitus: Tällaisia ovat esimerkiksi yskä tai hengitysvaikeudet ilman kuumetta. Tässä tapauksessa riittää, että rajoitat intensiteettiä ja et ylitä ensimmäisiä harjoituksia. Aloita kävelyllä ja lisää intensiteettiä vähitellen sen mukaan, miten keho reagoi niihin ja siirry sujuvasti täyteen kuormitukseen.
  • Korkea kehon kuormitus: Kuume-, virus- tai flunssasairaudet voivat tehdä kehosta paljon väsyneemmän. Vaikka voisitkin jo hyvin, sinun on ajateltava elimiäsi, jotka eivät kerro kunnostaan niin helposti. Sairauden jälkeen on hyvä levätä viikon verran ja vasta sen jälkeen palata asteittain harjoitteluun. Jos lämpötila on korkeampi, paluuta on lähestyttävä vieläkin varovaisemmin. Kun voit hyvin, aloita aluksi kävelyllä viikon ajan ja kuuntele kehoasi, erityisesti sitä, kuinka nopeasti sykkeesi nousee ja jos olet hengästynyt. Aloita harjoittelu, kun nämä kaksi asiaa ovat "normaalitilassa". Ja taas toistamme - hitaasti ja vähitellen! Jos lääkärisi on lähettänyt sinut vuodelepoon, neuvottele hänen kanssaan harjoitteluun palaamisesta.

Jak začít s běháním po nemoci?

2) Mitä lääkkeitä käytit?

Edelliseen liittyvä kysymys. Otetulla lääkkeellä on suuri vaikutus ihmiskehoon - sairauden lisäksi sen on "taisteltava" lääkkeiden kanssa, joihin se ei ole tottunut. Jos kyse on antibiooteista ja vastaavista aggressiivisista lääkkeistä, älä luota nopeaan paluuseen kuormituksen osalta, valitettavasti. Liikunnan aloittamiseen on lyhin aika kolmesta kuuteen viikkoa. Vasta sen jälkeen voit hitaasti aloittaa harjoittelunSe, mitä tällaiset lääkkeet tekevät esimerkiksi sydämelle tai maksalle, ei näy ensi näkemältä. Jos liioittelet, kehosi voi vahingoittua peruuttamattomasti. Myös lääkityksen osalta neuvottele lääkärin kanssa suunnitelmastasi palata juoksemiseen.

3) Mikä aiheutti sairautesi?

Tähän kysymykseen on vaikea vastata. Onko elämäntavoissasi jokin toiminta, joka sairastuttaa sinua säännöllisesti? Yritä miettiä sitä. Usein et edes tajua sitä, koska teet joitakin asioita automaattisesti, eikä sairautta ilmene. Mutta sitten tulee pakkassää, työstressi tai pitkän matkan aiheuttama väsymys - melko tavallisia asioita, jotka voivat sairastuttaa tietyissä olosuhteissa. Yritä havaita nämä hienovaraiset syyt ja mieti, miten voit lieventää niiden vaikutusta. Voisit esimerkiksi jättää kilpailun välistä, käydä kävelyllä harjoittelun sijaan tai ottaa aikaa itsellesi ja rentoutua. Näillä pienillä varotoimilla voit ehkäistä pitkäaikaisia sairauksia tulevaisuudessa.

4) Kuinka kauan sairautesi kesti?

Jos olet poissa kaksi päivää, keho palautuu nopeasti täyteen voimaansa. Mutta jos sairausjakso nousee viikkoihin, palautuminen kestää kauemmin. Keho on heikentynyt, ja kova rasitus veisi sinut takaisin vuoteeseen uudestaan. Anna itsellesi aikaa ja tilaa täydelliseen toipumiseen äläkä kiirehdi mitään. Juoksukengät eivät ole menossa minnekään, lupaamme sen.

To, co léky napáchají například na vašem srdci, není na první pohled znát.

5) Miten kehosi reagoi sairauden jälkeen?

Jokainen ihminen on erilainen, hänellä on erilaiset kyvyt ja hän reagoi eri tavalla stressiin, rasitukseen ja myös sairauteen.Tunnistat varmasti itsesi näissä tilanteissa, ja jos tiedät, että tarvitset enemmän aikaa päästä alkuun, älä anna ystäviesi suostutella sinua juoksemaan mäkiä viikko sairastumisen jälkeen. Se ei tekisi hyvää kehollesi, vaan vaarana olisi, että palaat taas lepokuntoon.

Yleisiä neuvoja sairauden kanssa selviytymiseen

  • Yritä aina, eikä vain sairauden jälkeen, tuntea ja kuunnella kehoasi. Tarkkaile sykettäsi ja hengitystäsi ja huomaa, miltä sinusta tuntuu päivän mittaan. Jos tiedät, mikä on kehosi "normaali" tila, voit helpommin havaita sairauden alun.
  • Älä yritä aloittaa täyttä harjoittelua heti, kun kuume laskee. Anna itsellesi aikaa ja tilaa toipua ja palautua täysin. Kehosi palautuu huolenpidolla.
  • Jos olet käyttänyt lääkkeitä, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Hyväksy hänen neuvonsa ja suosituksensa välttyäksesi uusilta terveydellisiltä komplikaatioilta.
  • Tiedämme, että se on haastavaa, mutta yritä suhtautua sairauteen myönteisellä tavalla. Hidasta, rentoudu, lue se kirja, joka on laatikossasi, tai katso se elokuva, jolle sinulla ei yleensä ole aikaa. Tulet nauttimaan monista juoksukilometreistä toipumisen jälkeen!

TREENAUSNEUVONTA