MID SEASON SALE - Säästä jopa 60 % valikoiduista tuotteista. OSTA NYT
Juoksukengät kaupunkijuoksuun asfaltilla, betonilla ja jalkakäytävällä.

Juoksukengät kaupunkijuoksuun asfaltilla, betonilla ja jalkakäytävällä.

2. 12. 2022 7 min. luetaan

Oikeiden juoksukenkien valitseminen kaupunkijuoksuun voi olla haastavaa. Neuvomme, mitä kannattaa miettiä valinnassa, ja annamme myös 6 vinkkiä laadukkaisiin maantiejuoksukenkiin. Hallitse maantietä Top4Runningin kanssa!

Tiet ovat yleisimpiä juoksualustoja. Älä huoli, ei kirjaimellisesti. Emme todellakaan suosittele yhteisiä lenkkejä autojen kanssa! "Tiet" tarkoittavat tässä tapauksessa kovia pintoja - jalkakäytävät, päällystetyt tiet ja pyörätiet. Lyhyesti sanottuna betonin, asfaltin tai päällysteen yhdistelmä.

Millä on väliä, kun valitset maantiekenkiä?

Meillä on useita tärkeitä tekijöitä, joita sinun kannattaa miettiä, kun valitset juoksukenkiä.

  • Pehmustuksen taso - Kovat iskut rasittavat niveliä, jänteitä ja nivelsiteitä, joten maantiejalkineet on varustettu iskuja ja painetta vähentävillä pehmusteilla. Voit valita matalamman tai korkeamman pehmusteen. Muista kuitenkin, että mitä suurempi pehmuste, sitä painavampi kenkä.
  • Drop - Drop on kantapään ja varpaan välinen ero. Mitä alhaisempi tämä luku on, sitä luonnollisemman askeleen kenkä sallii keskijalkaterän kautta varpaille. Kengät, joiden drop on 0 - 4 mm, on tarkoitettu kokeneille juoksijoille, joilla on tarkka juoksutekniikka; kuuluisia "zero drop -kenkiä" ovat esimerkiksi Altra mallit. Kengät, joiden drop on 5 - 9 mm, kannustavat astumaan varpaiden kautta jalkaterän keskelle, ja ne sopivat harrastajille tai satunnaisille kilpailijoille. Suurin drop on 10 - 12 mm, mikä sopii niille, jotka astuvat kantapäällä tai ylipainoisille juoksijoille.
  • Jalkaongelmat - Pronaatioksi ja supinaatioksi kutsutut nilkan poikkeamat vaikuttavat myös juoksukenkien valintaan. Nämä ovat olosuhteita, joissa nilkka kääntyy liikaa sisäänpäin tai ulospäin. On olemassa myös juoksukenkiä, joissa on pronaatiotuki, mutta on tärkeää vahvistaa jalkaterän ja nilkan lihaksia ja keskittyä oikeaan juoksutekniikkaan.
  • Kestävyys ja käyttömukavuus - Maantiekenkien päälliset on valmistettu korkealaatuisista, kestävistä ja hengittävistä materiaaleista, ja sisäosat on valmistettu hienoista kankaista, jotka antavat sinulle mukavuutta nopeiden sprinttien ja erityisesti pitkien juoksujen aikana.

adidas_běžecké_boty

Tiekenkien perusluokat

Riippuen siitä, mihin tarkoitukseen käytät juoksukenkiä, ne jakautuvat kolmeen perusjakoon:

  • Pitkän matkan kengät  - Pitkiin juoksuihin, enemmän pehmustusta ja paljon mukavuutta. Nämä kengät sopivat myös aloittelijoille suuremman iskunvaimennuksen ja käyttömukavuuden ansiosta.
  • Tempo kengät -Lyhyempiin tempojuoksuihin tai satunnaisiin kilpailuihin, joissa on keskitasoinen vaimennus, kapeampi leikkaus.
  • Kilpaurheilukengät - Ultrakevyt, alhainen vaimennus, pienempi käyttömukavuus, kapea istuvuus, mutta kyky kehittää maksimaalista nopeutta kilpailun aikana.

Oikea juoksukenkä tarkoittaa jokaiselle jotakin erilaista, ja nämä parametrit ovat hyvin yksilöllisiä. Suosittelemme kokeilemaan ja selvittämään, mikä sopii sinulle. Mutta älä huoli, meillä on sinulle 6 vinkkiä laadukkaista maantiejuoksukengistä ja ehkä löydät SINUN UNELMAKENGÄN!

1) On Cloudmonster

Tässä kengässä voit luottaa valtavaan CloudTec-pehmusteeseen, jonka ansiosta voit nauttia kovimmastakin pudotuksesta. Mutta älä huoli, kenkä on silti kevyt ja lupaa "pilvessä" olon tunteen juostessa. Helion-vaahtomuovin ja Speedboardin avulla saadaan dynaaminen kimmoke. Voimakkaan kallistuksen ansiosta se tukee nopeaa siirtymistä iskusta rebound-osaan. Voit käyttää sitä jopa sateella, koska se tarjoaa erinomaisen pidon myös märällä alustalla ja palvelee sinua parhaiten pitkillä juoksulenkillä.

Miehet Naiset

On_Cloudmonster

2) Asics Gel-Cumulus

Suosittu maantiekenkä sopii niin aloittelijoille kuin kokeneillekin juoksijoille. Voit käyttää sitä lyhyeen juoksulenkkiin lähiympäristössäsi ja myös pitkään juoksulenkkiin kaupungin ulkopuolella. Pehmustuksesta huolehtii kantapään alla sijaitseva GEL™-teknologia, ja muihin Asicsin malleihin verrattuna Cumulus on dynaamisempi. FLYTEFOAM™-välipohja mahdollistaa pehmeämmän kyydin ja pehmeämmän kimmokkeen. ASICS LITE -pehmeä pohja on valmistettu kestävästä kumiseoksesta, ja se kestää myös sorapinnoilla. Mukavuuden takaa juuri parannettu hengittävä päällinen, se antaa tukea strategisissa paikoissa ja kantapään ja akillesjänteen aluetta ympäröi miellyttävä materiaali.

Miehet Naiset

Asics_GelCumulus

3) Asics Novablast

Päivittäisiä lenkkejä ja harjoittelua varten meillä on neutraali Asicsin malli - Novablast. Miellyttävä materiaali lisää mukavuutta jalkaasi, ja vahvistus kantapään alueella antaa paremman vakauden ja hallinnan jokaiselle askeleelle. FF BLAST™ PLUS -vaahtomuovi pehmentää kovia iskuja, joten voit nauttia pitkistäkin juoksuista. AHARPLUS™-pohjassa on niin sanottu jousivaikutus, joka tehostaa siirtymistä iskuvaiheesta rebound-vaiheeseen.

Miehet Naiset

Asics_Novablast

4) Craft Pro Endur

Kuten nimestä voi päätellä, käytä tätä mallia pitkiin juoksuihin tai kilpailuihin, mutta se palvelee sinua hyvin myös intervalli- ja tempoharjoittelussa. Kengän geometria kannustaa sinua laskeutumaan jalan keskelle ja yhdessä Pebax-energiavaahdon kanssa takaa pehmeän ja ketterän pomppimisen. Välipohjassa sijaitseva PEBAX-vaahtomuovi on erittäin kevyt ja lupaa jopa 90 % energianpalautuksen (nopeammassa vauhdissa). Vaikka tässä mallissa on kapeampi kärki, mukavan ja mukautuvan päällisen ansiosta se mukautuu juoksijoille, joilla on leveämpi jalka.

Miehet Naiset

Craft_Pro_Endur

5) adidas Adizero Adios Pro

Äärimmäinen juoksukenkä pitkiin maantiejuoksuihin ja kilpailuihin. Välipohja on pehmustettu kahdella kerroksella kestävää Lightstrike Pro -vaahtomuovia. Välipohja sisältää myös optimoituja ENERGYRODS 2.0 -hiiliosia, joiden ansiosta saat optimaalisen jäykkyyden ja energianpalautuksen. Continental-kumipohjassa on hyvä pito ja se pitää sinut liikkeellä myös märällä alustalla. Päällinen on hengittävä ja vahvistettu paikoissa, joissa tarvitset eniten vakautta.

Miehet Naiset

adidas_adizero_adios_pro

6) Nike Streakfly

Käytä tätä ultrakevyttä kenkää lyhyisiin ja nopeisiin harjoituksiin tai jopa 10 kilometrin kilpailuihin. Se painaa uskomattomat 184 grammaa! ZoomX-vaahtomuovi tarjoaa sinulle suojaa ja mukavuutta ja auttaa sinua viemään vauhtisi maksimiin. Pohja on luotu juoksijoilta saatujen tietojen perusteella. Tämän ansiosta pito on sijoitettu sinne, missä sitä nopeassa vauhdissa eniten tarvitset.

Miehet Naiset

Nike_Streakfly

Juokseminen sateessa, lumessa ja märissä olosuhteissa

Tie on suurimman osan ajasta tasainen ja helposti ennakoitavissa oleva pinta. Siitä huolimatta sade, lumi tai tuore muta voi yllättää sinut, ja tämä voi muuttaa asfalttia radikaalisti. Suosittelemme käyttämään polkukenkiä näissä olosuhteissa. Niiden pohjassa on parempi kuviointi, jonka ansiosta olet vakaampi radalla ja juoksusi ovat turvallisempia.

Top4Running VINKKI: Haluatko molempien maailmojen parhaat puolet? Meillä on sinulle vinkkejä maantie- ja polkujuoksuun sopivista juoksukengistä!

Etkö tiedä, miten valita? Kokeile Shoe Finderia!


TREENAUSNEUVONTA