Juokseminen raskauden aikana - Miten hallita juoksemista ja mitä sääntöjä noudattaa?

Juokseminen raskauden aikana - Miten hallita juoksemista ja mitä sääntöjä noudattaa?

10. 5. 2022 6 min. luetaan

Raskauden ei tarvitse tarkoittaa sitä, että sinun on lopetettava juokseminen. Liikunta on hyväksi terveydelle sopivassa määrin ja oikeassa muodossa. Miten yhdistää positiivinen raskaus ja juoksukengät?

Miten juokseminen voi vaikuttaa raskauteen?

Raskaus on erilainen jokaiselle naiselle. Siksi ei ole tarkoituksenmukaista antaa neuvoja, kuten "mikä on paras". Jos olet innokas juoksija, sinun ei todellakaan tarvitse luopua juoksemisesta. Toisaalta ei ole hyvä ylittää henkilökohtaisia ennätyksiä raskauden aikana tai aloittaa juoksemista, jos keho ei ole tottunut siihen. Keskitymme kuhunkin raskauskolmannekseen yksityiskohtaisesti, mutta nämä kaksi perustietoa koskevat koko raskautta:

  • Keskustele kaikesta gynekologin/lääkärin kanssa - Säännölliset tutkimukset ja terveyskonsultaatiot ovat välttämättömiä raskauden aikana. Keskustele lääkärisi kanssa liikuntavaihtoehdoista. Mitä muotoja lääkäri suosittelee?
  • Kuuntele kehoasi - Jos lääkäri on antanut sinulle vihreää valoa, terve järki tulee mukaan. Keho lähettää selviä signaaleja, joka kerta. Kuuntele niitä ja käytä niitä hyväksesi.. Jos sinulla on energiaa ja halua liikkua, liiku. Jos tunnet itsesi väsyneeksi, lepää. Tärkeintä on, ettet keskity ennen raskautta juoksemiisi aikoihin tai muiden numeroiden perusteella. Juokseminen on ilo!

Juokseminen ensimmäisellä kolmanneksella

Ensimmäinen raskauskolmannes on täynnä lääkärintarkastuksia.  Se on myös raskauden riskialttein vaihe, ja siihen liittyy usein epämiellyttävää pahoinvointia, suurta väsymystä tai rintakipuja. Tässä tapauksessa on syytä kuunnella kehoa. Jos raskauden aiheuttamat muutokset eivät rajoita sinua, voit juosta ilman ongelmia. Yritä pitää sykkeesi 140 lyöntiin minuutissa, älä painosta itseäsi ja juo riittävästi vettä. Muussa tapauksessa anna itsesi levätä ja saada tarvittavaa energiaa.

Top4Running VINKKI: Raskauden alussa naisten rinnat alkavat suurentua, ja tämä voi vaikuttaa myös tunteeseen juostessa. Hanki laadukkaat urheilurintaliivit, joissa on korkea tuki joka antaa sinulle mukavuutta ja itsevarmuutta.

adidas_dámské_běžecké_boty

Juokseminen toisella kolmanneksella

Toisella raskauskolmanneksella pahoinvoinnin ja kivun pitäisi mieluiten olla poissa. Kasvavan vatsan myötä tulee kuitenkin muitakin muutoksia - kehon painopiste siirtyy enemmän eteenpäin, mikä voi olla sinulle epätavallista ensimmäisinä hetkinä. Ole varovainen juostessasi ja varustaudu tällä  juoksuyhdistelmällä:

  • Pehmustetut juoksukengät - Kengät = terveen juoksun perusta. Raskauden aikana vielä tärkeämpi varuste kuin ennen. Investoi laadukkaisiin naisten juoksukenkiinjotka vaimentavat iskuja ja suojaavat niveliä.
  • Äitiysleggingsit - Kasvavalle vatsalle varatun tilan ansiosta liikkuminen on paljon mukavampaa.
  • Tukeva raskausvyö - Sitä käytetään tukemaan oikeaa ryhtiä, helpottamaan selkää, vähentämään lantionpohjan lihaksiin kohdistuvaa painetta tai vahvistamaan vatsan seinämää. Voit käyttää sitä myös kävelyretkillä tai vapaa-ajan vaatteissa toisella tai kolmannella raskauskolmanneksella.

Yritä juosta pääasiassa tasaisilla teillä ja korvaa kova tie pehmeällä pinnalla, kuten metsällä, niityllä, hiekkatiellä tai urheilukentällä. Pehmeä pinta vähentää nivelten rasitusta ja säästää kasvavaa vatsaa.

Juoksu kolmannella kolmanneksella

Varoitus ensin - nyt on meneillään kolmas raskauskolmannes.Jos terveydentilasi ja energiamääräsi sallivat sen, juokse hyvin rauhalliseen tahtiin ja mieluiten kumppanin kanssa, joka auttaa sinua komplikaatioiden sattuessa. Älä pakota itseäsi mihinkään. Kuitenkin yritä pysyä "mukavassa liikkeessä". Jatkuva istuminen tai makaaminen ei ole terveellistä. Jos juokseminen ei tee sinulle hyvää, korvaa se luontokävelyillä, joogalla, uinnilla tai venyttelyllä.

těhotenství_protahování

Raskauden aikana juoksemisen vaarat

Joissakin tapauksissa juokseminen raskauden aikana voi olla epätoivottavaa tai jopa vaarallista naiselle ja lapselle. Mitä epämiellyttäviä komplikaatioita voi esiintyä

  • Hengitysvaikeudet ja kyvyttömyys rauhoittaa hengitystä
  • Emättimen verenvuoto
  • Supistelu
  • Huimauksen tunne
  • Päänsärky
  • Rintakipu
  • Lihas- ja nivelkipu

Jos nämä varoitusmerkit alkavat näkyä, pysähdy äläkä jatka juoksemista. Keskustele näistä komplikaatioista välittömästi lääkärin kanssa, joka ehdottaa seuraavia toimenpiteitä.

Puolimaraton / maraton raskauden aikana. Kyllä vai ei?

Aiotko juosta puolimaratonin tai maratonin raskauden aikana? Onko sen suorittaminen tarkoituksenmukaista? Muutamissa yksittäistapauksissa tämä on mahdollista, mutta lääkärien mukaan sitä pidetään vaarallisena. Voimakkaan suorituksen, kuten maratonin tai puolimaratonin, aikana keho ylikuumenee ja kehon sisällä tapahtuu paineenmuutoksia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia vauvalle. Mielenrauhan vuoksi suosittelemme kilpailun siirtämistä seuraavaan kertaan. Juoksuvaatteet odottavat sinua kaapissa, ja synnytyksen jälkeen suoritat paljon paremmin kuin raskauden aikana ilman riskejä.  Lisäksi suurin fanisi - vauvasi - odottaa sinua maalissa!

Milloin aloittaa juokseminen synnytyksen jälkeen?

Synnytyksen jälkeen kestää jonkin aikaa tottua äitiyden mukanaan tuomiin uusiin tapoihin ja rutiineihin. Anna itsellesi vähintään kuusi viikkoa aikaa sopeutua ja parantaa kaikki synnytyksen jälkeiset haavat. Aloita hitaasti, älä yllytä itseäsi ja neuvottele kaikesta lääkärin kanssa varmuuden vuoksi.

Kuten näet, juoksukengistä luopuminen ei ole välttämätöntä raskauden aikana. Kuuntele lääkärin ohjeita ja kehoasi ja nauti jokaisesta kilometristä, jonka kehosi juoksee tai kävelee. On suositeltavaa olla aktiivinen, niin fyysisesti, henkisesti terveyden kannalta.

 Raskauskilometrejä? Varustaudu Top4Runningin avulla!


TREENAUSNEUVONTA