Nooralotta Neziri - Inspiroiva haastattelu motivaatiosta ja vinkit juoksuharrastuksen aloittamiseen

Nooralotta Neziri - Inspiroiva haastattelu motivaatiosta ja vinkit juoksuharrastuksen aloittamiseen

9. 12. 2022 6 min. luetaan

Top4runnning pääsi haastattelemaan pika-aitajuoksijatähteä, Nooralotta Neziriä. Keskustelimme Nooralotan kanssa motivaatiosta. Lisäksi saimme vinkkejä, miten aloittaa juokseminen, jos motivaatio on kateissa sekä artikkelin lopussa yllättävä paljastus, mitä Nooralotta ei ole vielä sanonut yhdessäkään haastattelussa aiemmin. Mikä se on? Se selviää lukemalla artikkelin.

Nooralotalla oli takana, ehkä jopa elämänsä paras hallikausi 2021. Kuitenkin seuraava kausi päättyi harmillisesti kesken, koska elokuussa 2022, operoitiin kantapää, joka oli vaivannut jo pitkään. Tämä toi suuren pettymyksen loistokkaan kauden (2021) jatkeeksi, jossa rikottiin omia henkilökohtaisia ennätyksiä ja menestystä tuli. Leikkauksen jälkeen alkoi hidas toipuminen, mutta voitontahto ei ole hiipunut. Uran päätavoitteet siirtyivät edemmäksi ja seuraava päätavoite on 2024 Pariisin olympialaiset.

Aloitetaan kuitenkin haastattelu kysymällä mistä kipinä aitajuoksemiseen;

Mikä sai sinut aloittamaan nimenomaan pika-aitajuoksemisen?

Olin pitkään sitä mieltä nuorempana, että minusta tulee hyppääjä. Kaikki lähti liikenteeseen meidän urheiluryhmämme uudesta valmentajasta, joka pisti juoksuttamaan aitoja treeneissä ja huomattiin, että ominaisuudet sopivat tähän hyvin. Arvokisaedustusten myötä, viimeistään 17-vuotiaana pääpaino siirtyi pika-aitoihin. Kokeilin toki pitkän ja lyhyen matkan aitoja sekä 20-vuotiaaseen asti juoksin myös sileitä matkoja.

Olet tosiaan tehnyt pitkän uran aitajuoksijana, mistä motivaatio, kun 15 vuotta tehnyt samaa lajia?

Treeneissä juoksen aitoja 2-3 kertaa viikossa, eli joka treeni ei ole aitajuoksutreeniä. Tämä myös tottakai motivoi, että haluan joka vuosi olla parempi. Pitäähän pohjalla olla jonkinlainen motivaatio, että jaksaa. Monet lopettavat jo ennen kuin pääsevät parhaimpaansa. Itsekin olen tehnyt tätä ainakin jollain tasolla 15-vuotiaasta asti, eli 15-vuotta jo tehnyt tätä työtä. Kuitenkin usko siitä, että voit olla parempi, pistää jatkamaan.

 

Entä mistä saat energiaa nyt kun takana on leikkaus ja tiedossa hidas kuntoutus?

Tässä on ollut uran varrella vaikeuksia (melkein joka kausi jokin vaiva) ja minun oma 100 metrin aitojen ennätyskin on vuodelta 2016 – olen kylläkin päässyt monesti sadasosan sekuntien päähän tähän toki useasti. 
2021 takana oli todella hyvä hallikausi, joka oli ehkä elämäni paras, josta tuloksena uusia ennätyksiä sekä kirsikkana kakun päällä 4. EM-hallikisoissa. Tämä jäi kaivelemaan, että jäin mitaleilta muutaman sadasosan, joten menestyminen pitää motivaation edelleen korkealla.
 

Mitkä on sinun vinkkisi aloittaville juoksun harrastajille, miten pitää motivaatiota yllä?

1. Aloita maltillisesti - kävele minuutti ja juokse minuutti (intervallityyliin) – ei ole meriitti juosta itsensä loppuun, samaa pätee ammattiurheilijoille.
2. Etsi kaveri - joskus on kiva treenata yksi, mutta kaverin kanssa mukavampaa.
3. Hyvät juoksukengät – tärkeää, että kengät sopivat omalle jalalle, ja täten ehkäisee jalkasärkyjä.

Onko varustuksella väliä kisoissa, eli saako muutaman sadasosan pois ajasta hyvillä varustuksella?

Kisoissa meillähän ei ole juurikaan edes vaatteita päällä, mutta en ole vielä ole päässyt kokeilemaan uusia Puman megapiikkareita (koska olen ollut loukkaantuneena), mutta sanotaan ainakin, että piikkareilla on vaikutusta.

Onko vielä antaa vinkkejä lihashuoltoon, jotta paikat pysyvät kunnossa lenkkeilyn jälkeen?

Lonkan koukistajat - näitä ei tule venyteltyä usein, joten kannattaa kiinnittää huomiota koska tämä vaikuttaa juoksuasentoon sekä jos kiristyy voi tulla selkäkipua, joten venyttelyyn tulisi kiinnittää huomiota.
Pohkeet – kannattaa pitää hyvää huolta, että ei tule akilles vaivoja.
Syö heti lenkin jälkeen – jos ei kunnon ruokaa, niin esimerkiksi banaania tai patukkaa, että kroppa ei mene kataboliseen tilaan.

Nooralotta Neziri

Syömisestä puheenollen, maistuuko ”roskaruoka”, karkit, tai juotko alkoholia - onko mitään tiukkoja rajoitteita syömisen suhteen?

En juurikaan alkoholia juo, esim. vietin juuri 30 vuotisjuhliani, jossa join omasta alkumaljasta puolet. Voin juoda kuitenkin illallisella lasin viiniä, mutta siihen se jää…. ehkä alkoholin kulutuksen vähyys liittyy siihen, että nuorempana aloitti urheilun, jolloin silloinkaan ei tullut juotua. Roskaruokaa ei tule juurikaan syötyä, en edes muista milloin söin hampurilaisen, mutta karkkia tulee syötyä, vaikka yleensä en itse osta, mutta jos tarjotaan - en kieltäydy.

3 asiaa, joita et koskaan unohda ottaa kisamatkalle?

1. Kaurapuuropussit: Kaurapuuroa ei saa ulkomailta.
2. Matkapatja: Minulla on herkkä selkä, joka reagoi erilaisiin sänkyihin – varsinkin pitkille kisamatkoille otan aina mukaan, varsinkin leireille. 
3. Kofeiinitabletit: Kisat ovat yleensä aina ulkomailla Suomen aikaan tyyliin 10 illalla, joskus jopa yöllä.

Kerro vielä loppuun salaisuus tai hauska fakta sinusta, mitä et ole vielä kertaakaan maininnut missään haastattelussa aiemmin?

Olen kyllä kaikesta melkein sanonut julkisuudessa…Voiko olla tosi tyhmä juttu? Nukun tosi oudosti, minun pakko peittää korvat peitolla. Olen tottunut käyttämään sitä ikään kuin korvatulppina, joka auttaa rauhoittumaan, koska en pysty nukahtamaan muuten.  Huolimatta siitä, vaikka olisi kuinka kuuma, en pysty nukkumaan, jos en ole peiton sisällä. Tätä en ainakaan ole kertonut aiemmin julkisuudessa kenellekään.

Top4running kiittää Nooralottaa haastattelusta ja jäämme seuraamaan paluuta kisa kentille. Lisäksi seuraamme ehdottomasti, millä piikareilla Nooralotta juoksee huippuajat !

Loppuun vielä Nooralotan terveiset Top4runningin blogin lukijoille:
”Jokainen, joka lukee blogitekstin pitää käydä kerran tämän vuoden kävely/juoksu intervalliharjoitus matalalla sykkeellä”.  Eli Top4runningin tunnuslausetta mukaillen on hyvä päättää haastattelu sanoihin: Go Faster. Together.

📸: Ville-Matti Rantala & Lauri Kalima

Instagram - NOORALOTTA NEZIRI