Juoksukengät lattajaloille

Juoksukengät lattajaloille

22. 9. 2023 5 min. luetaan

Lattajalat häiritsevät merkittävää osaa juoksevasta väestöstä. Kuulutko sinä näihin juoksijoihin? Lue, milloin lattajalka on vakava ongelma, mitä juoksukenkiä kannattaa käyttää ja miksi jalkatutkimus on tärkeä.

Saatat yllättyä siitä, että lattajalat ovat tietyssä määrin normaaleja, vaikkakin liiaksi liioteltuja, eikä ne vaikuta negatiivisesti juoksijan elämään. Itse asiassa useimpien ihmisten jalat poikkeavat hieman sisäänpäin kävellessään. Tämä onTämä on jalkaterän luonnollinen reaktio tasapainon löytämiseksi ja vakauden säilyttämiseksi. reaktio tasapainon löytämiseksi ja vakauden säilyttämiseksi. Ongelma syntyy, kun jalka on voimakkaasti litteä − silloin tunnet kipua jalkojen lihaksissa ja nivelissä. Tällaisessa tilanteessa pehmeät rakenteet ovat jo sopeutuneet jalkaterän sopimattomaan tilaan ja sen huonosti opittuihin stereotypioihin. Jalka tallautuu ensisijaisesti jalkaterän sisäpuolelle, joka laskee huomattavasti, ja joutuu kantamaan suuren osan kehon painosta. Tämä aiheuttaa aiemmin mainittua kipua ja painetta niveliin, erityisesti polviin ja lantioon, ja vaikuttaa myös oikeaan ryhtiin.

Jos sinulla on lattajalat - ja tarkoitamme vahvoja lattajalkoja - on tärkeää valita juoksukengät, jotka antavat sinulle oikeanlaista tukea, vakautta ja mukavuutta. Periaatteessa voit valita kahdenlaisia juoksukenkiä, nimittäin:

1) Juoksukengät, joissa on pronaatiotuki

Ensimmäinen juoksukenkätyyppi, johon voit tarttua, on sellainen, jossa on pronaatiotuki. Pronaatio ja lattajalka liittyvät läheisesti toisiinsa.Molemmissa tapauksissa nilkka ja koko jalka laskevat sisäänpäin. Pronaatiotuella varustetut juoksukengät  ovat kiinteät, tukevat jalkaa keskijalan kaaren alueella ja niissä on optimaalinen pehmustekerros välipohjassa. Muista, että pronaatiotukikengät pronaatiotukikengät eivät ratkaise lattajalkaongelmaa puolestasi, vaan ne vain lievittävät juoksemisesta aiheutuvaa epämukavuutta antamalla kaarelle sen tarvitsemaa tukea.

Juoksijoiden suosimat pronaatiotukikengät ovat:

altra_timp_4_běžecké_boty

2) Minimalistiset juoksukengät

Minimalistiset jalkineet ovat nykyään yhä suositumpia. Mutta mitä tämä termi oikeastaan tarkoittaa? Se tarkoittaa kenkää, joka rakenteensa ansiosta mahdollistaa luonnollisen askeltamisen, jalkaterän täyden potentiaalin hyödyntämisen ja vaikuttaa myönteisesti litteisiin jalkoihin, pronaatioon ja supinaatioon.

Mutta varo, tämäntyyppiset jalkineet vaativat sopeutumisaikaa.Jos alkaisit heti käyttää minimalistisia kenkiä jokaisella lenkillä, se olisi shokki kehollesi. Sellainen shokki, joka voisi johtaa pohje-, polvi- tai akillesjännekipuihin.Miksi tämä riski on olemassa? Koska ne aktivoivat lihas- ja hermoryhmiä, jotka ovat "unessa" tavallisissa kengissä, koska niillä ei ole ärsykettä toimia, koska ne eivät ole käytössä.  Lyhyesti sanottuna minimalistisissa kengissä vain sinä ja jalkasi joutuvat tekemään kovaa työtä. Minimalistisia kenkiä kannattaa vaihtaa tuttujen kenkien kanssa ja käyttää niitä lyhyemmillä juoksulenkillä pehmeämmillä alustoilla, esimerkiksi metsässä. Vaikka aluksi onkin haastavaa, legendan mukaan kun olet tottunut minimalistisiin kenkiin, et enää halua juosta muilla kengillä.

Minimalistiset juoksukengät voidaan jakaa kahteen luokkaan:

Matalat tai nolla droppi kengät

Droppi tarkoittaa juoksukengissä kantapään ja varpaan välisen pehmusteen määrän eroa. Mitä pienempi luku on, sitä luonnollisemman juoksuaskeleen kenkäsi mahdollistaa. Ja juuri luonnollisuutta sinä tarvitset. Myydyimmät mallit ovat nämä:

Paljasjalkakengät tai paljasjalkajuoksu

Paljasjalkajuoksu tai paljain jaloin juoksemista simuloivat kengät vaativat harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Et voi luottaa mihinkään pehmusteeseen, suojaan tai tukeen. Jos et halua juosta paljain jaloin, se ei haittaa. Sen sijaan suosittelemme paljain jaloin siellä, missä ympäristö sen sallii −  puutarhasi nurmikolla, niityllä tai metsäaukiolla.Juoksuun ja kävelyyn Merrell Vapor Glove paljasjalkakenkäsopii pehmeille ja epätasaisille alustoille.

merrell_běžecké_boty

Kävelyanalyysi

Jos epäilet juoksupoikkeavuutta etkä tiedä, mitkä juoksukengät valita, on suositeltavaa teettää kävelydiagnoosi. Saat selville mahdolliset nilkan virheasennot, painon jakautumisen askeleen aikana, kehon molempien puolien kuormitussuhteen  ja muita mielenkiintoisia asioita. Sitä tarjoavat yleensä erikoistuneet urheilukeskukset tai fysioterapeutit.

Pidä mielessä, että jokaisella ihmisellä on erilaiset jalat ja se, mikä sopii yhdelle lattajalkaiselle juoksijalle, ei välttämättä sovi toiselle. Jos sinulla on epämukavuutta ja kipua, ota yhteyttä jalkaterapeuttiin tai fysioterapeuttiin, jotta voit keskittyä tärkeimpään eli ongelman aktiiviseen käsittelyyn: erityisharjoituksiin, venytyksiin, aktivointeihin jne.


TUOTENEUVONTA