END OF SEASON SALE! Valitse yli 5300 tuotteen joukosta Osta nyt
Juoksukengät ultramaratonille ja ultra trailille. Miten valita ne?

Juoksukengät ultramaratonille ja ultra trailille. Miten valita ne?

22. 3. 2023 8 min. luetaan

Ultra. Pitkien juoksujen kuninkaallinen kurinalaisuus. Mitä juoksukenkiä kannattaa käyttää maantieultramaratonilla ja mitä kenkiä valita ultrapolkujuoksuun? Inspiroidu Top4Running-sivustolla!

Mitä ultra oikeastaan tarkoittaa? Ne ovat maratonia pidempiä juoksuja eli yli 42,195 kilometriä. Ultrajuoksu voi olla 50 km, 100 km tai jopa enemmän, nykyään on lukemattomia erilaisia kilpailuja ja matkoja. Voimme jakaa nämä kilpailut kahteen luokkaan:

 • Maantien ultramaraton - Juokset tiellä, erityisesti kovilla ja päällystetyillä pinnoilla, esimerkiksi kaupungeissa tai kylissä.
 • Ultra trail - Juokset maastossa, pehmeillä ja arvaamattomilla pinnoilla, erityisesti metsissä, niityillä tai vuorilla. Nouset yleensä useita satoja tai tuhansia nousumetrejä.

Kuten huomaat, nämä kaksi tyyppiä eroavat toisistaan hyvin paljon, ja kenkien valinta riippuu myös tästä. Annamme sinulle neuvoja siitä, mitä juoksukenkiä kannattaa käyttää. Aloitamme maantiejuoksusta ja siirrymme sitten polkujuoksuun!

Miten valita kengät maantieultramaratonille?

Ultramaratonin maantiekengässäsi tulisi olla muutama perusominaisuus:

 • Pehmuste - Ultramaratonin aikana koet enemmän kuin tarpeeksi kovia iskuja, joten käytä maantiekenkiä, joissa on runsaasti pehmusteita. Tie on tasainen ja ennakoitavissa oleva pinta, joten pehmuste ei vaikuta vakauteen niin paljon. Muista kuitenkin, että mitä suurempi pehmuste, sitä painavampi kenkä.
 • Kestävyys ja mukavuus - Maantiekenkien päälliset on valmistettu laadukkaista, kestävistä ja hengittävistä materiaaleista, ja pehmeät kankaiset sisäosat antavat sinulle mukavuutta, jota tunnut löytävän pitkillä lenkillä!
 • Leveys ja koko - Jalka turpoaa, laajenee ja tarvitsee runsaasti tilaa pitkillä juoksumatkoilla. Mikään ei ole pahempaa kuin se, kun varpaat alkavat törmätä päälliseen 30 kilometrin kohdalla. Osta siis kengät vähintään 1-2 numeroa suurempia ja valitse tarvittaessa leveärakenteisia malleja.

Vinkkimme ultramaratonjuoksukenkiä varten:

1) Nike Invincible

Yksi suosituimmista pitkien matkojen maantiekengistä on Nike Invincible 3. Viritetyn tuen ja tarkoituksenmukaisesti sijoitetun Nike ZoomX -pehmusteen yhdistelmä saa sinut tuntemaan olosi turvalliseksi ja säästää niveliäsi pitkien juoksujen aikana. Nike ZoomX-vaahtomuovi välipohjassa on kevyt ja erittäin herkkä. Parannettu ja entistäkin kestävämpi Flyknit-yläosa on lisännyt hengittävyyttä alueilla, joilla jalka lämpenee eniten. Kenkä suojaa jalkaa myös pronaation vaikutuksilta.

Miehet Naiset

Nike_Invincible

2) adidas Adizero Adios Pro 

Adizero Adios Pro 3 on täydellinen kilpailukenkä pitkiin maantiejuoksuihin. Välipohja on pehmustettu kahdella kerroksella kestävää Lightstrike Pro -vaahtomuovia, joka pehmentää tehokkaasti kovia iskuja. Optimoidut ENERGYRODS 2.0. -hiiliosat välipohjassa tuottavat suuren energianpalautuksen. Uusi kevyt tekstiilipäällinen on vahvistettu siellä, missä sitä eniten tarvitset. Lisäksi se sisältää vähintään 50 % kierrätettyä lankaa. Ensiluokkaisen, pitävän Continental-kumipohjallisen ansiosta voit juosta kovaa vauhtia jopa sateella. Kengän 6,5 droppi antaa sinulle silti hyvin luonnollisen askeleen.

Miehet Naiset

adidas_adizero_adios_pro_3

3) Nike ZoomX Vaporfly Next%

Niken toinen malli, Nike ZoomX Vaporfly Next% 2. Tämä on kilpakenkä, joka vie sinut hyvällä vauhdilla jopa 50 kilometrin asti! Nike ZoomX-vaahto antaa sinulle valtavan energianpalautuksen ja reagoiva hiilikuitukerros koko kengässä kuljettaa sinua eteenpäin jokaisella polkaisulla. Optimaalinen vaimennustaso pehmentää iskuja kovilla pinnoilla.

Miehet Naiset

Nike_ZoomX_Vaporfly

Miten valita juoksukengät ultra trailiin?

Kuten maantiekengissä, myös polkukengässäsi on oltava muutamia ominaisuuksia:

 • Pohjassa oleva kuvio - Uskallamme sanoa, että tämä on olennainen osa polkukenkää. Kestävä ja ärhäkkä pito pitää sinut pystyssä arvaamattomassa maastossa ja tarjoaa pitoa ja pitoa sekä vakautta.
  Pehmuste - Vaikka ultrapolut kulkevat enimmäkseen pehmeillä pinnoilla, iskunvaimennus ja mukavuus ovat avainasemassa näillä pitkillä matkoilla. Aiot juosta pitkään ja se tarkoittaa kymmeniä tuhansia iskuja. Valitse pehmustustaso mieltymyksesi ja matkan pituuden mukaan. Alhaisempi nopeus merkitsee vähemmän mukavuutta, mutta parempaa kosketusta pintaan. Korkeammat tasot lupaavat lisää mukavuutta, mutta maastokontakti heikkenee ja et pysty reagoimaan yhtä nopeasti maaston muutoksiin.
 • Vakaus - Tämä liittyy läheisesti pehmusteisiin, koska pehmusteiden lisäksi tarvitset maksimaalista vakautta ja kykyä lukea maastoa nyrjähdysten ja kaatumisten välttämiseksi. Sinun on valittava oikea tasapaino iskunvaimennuksen ja vakauden välillä. Vakauden kannalta on myös tärkeää valita kenkä, joka on tukeva, mutta joka ei työnnä sinua mihinkään.
 • Leveys ja koko - Jalka turpoaa, laajenee ja tarvitsee runsaasti tilaa pitkillä juoksumatkoilla. Mikään ei ole pahempaa kuin se, kun varpaat alkavat törmätä yläosaan 30 kilometrin kohdalla. So buy shoes at least Osta siis vähintään 1-2 numeroa suurempia kenkiä ja valitse tarvittaessa mallit, joissa on leveä rakenne.
 • Kestävyys -Kestävä ulkopohja sekä kestävä ja hengittävä päällinen, joka kestää kivien tai juurien karikot.

Vinkkimme ultra trail -juoksukenkiin:

1) Salomon S/LAB Ultra 3

Tässä suositussa ultrapitkän matkan kengässä on edeltäjiään kevyempi rakenne sekä uudelleen suunniteltu ja kestävämpi verkkopäällinen. EnergyCell+-välipohja tarjoaa korkean energianpalautuksen, pehmentää luotettavasti jokaista askelta ja on erittäin dynaaminen, joten se käyttää mahdollisimman vähän energiaa palautukseen. The Contagrip® MA -ulkopohjassa on korkea kestävyys ja pito vaihtelevassa maastossa. Kaiken kaikkiaan kenkä on erittäin vakaa ja antaa riittävän kosketuksen pintaan. Jos olet menossa jopa 50 kilometrin ultrajuoksuun ja haluat käyttää Salomonia, Salomon Pulsar Trail on myös hyvä valinta.

Miehet Naiset

Top4Running VINKKI: Varustaudu ultrajuoksuun Salomonin varusteilla! Löydät juomapakkauksia, juoksuliivejä, otsanauhoja ja paljon muuta.

Salomon_S/lab_Ultra

2) Nike Zegama

Voit voittaa pitkät nousut ja jyrkät laskut tinkimättömässä maastossa Nike ZoomX Zegama -polkujalkineilla. Syvempi ja monipuolisempi pohjakuvio, jossa on suuremmat välit, parantaa pitoa ja vakautta erityisesti teknisemmissä kohdissa. Näin pystyt lukemaan maastoa myös muutaman kymmenen kilometrin jälkeen, kun jalkasi ovat jo väsyneet. Kevyt Nike ZoomX-välipohja yhdistettynä korotettuun ulkopohjaan tarjoaa iskunvaimennusta, joka pehmentää iskuja ja keventää niveliä. Kengän droppi on vain 4 mm, jolloin jalkasi tuntuu todella luonnolliselta.

Miehet Naiset

Nike_Zegama

3) Inov-8 Trailfly 

Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max. Ultra trailin tarpeisiin syntynyt kenkä. TRAILFLY-pohja perustuu hyväksi todettuun TERRA ULTRA -konseptiin. Se ei pelkää asfaltilla kulkemista, ja se pitää sinut luotettavasti pystyssä kivikkoisella tiellä tai teknisessä metsämaastossa. TRAILFLY-mallissa käytetään patentoitua ADAPTER FLEX -teknologiaa - 10 mm syvä lovi pehmusteen keskiosassa, joka lisää radikaalisti koko kengän joustavuutta ja siten sen kykyä aistia maastoa. Matala 6 mm:n droppi edistää luonnollista jalkatyöskentelyä.

Miehet Naiset

Inov8_Trailfly

 

Käytännön vinkkejä lopuksi

Ultra on yksi pitkistä kilpailuista, joissa vietät useita (kymmeniä) tunteja. Jos olet lähdössä ultrakisaan, luotamme siihen, että hallitset fyysisen ja henkisen valmistautumisen. Tässä kuitenkin vielä muutama vinkki jalkineisiin liittyen:

 • Testaa kenkä kunnolla - Ultraan lähteminen upouusissa kengissä on houkuttelevaa, mutta hyvin vastuutonta. Testaa ne ensin ja katso, että ne sopivat x kilometrin jälkeen eivätkä nipistä missään. Vietät radalla tuntikausia, joten juoksukenkien pitäisi olla paras kumppanisi!
 • Sukat ovat alfa omega - Sinulla voi olla parhaat kengät, mutta ilman oikeita sukkia ne ovat hyödyttömiä, ja pahimmassa tapauksessa se voi johtaa siihen, että et pääse kisaanJätä puuvillasukat kotiin ja valitse toiminnallisista materiaaleista valmistetut sukat, jotka pysyvät jalassa, poistavat kosteutta ja ehkäisevät rakkuloita tai epämiellyttävää kitkaa. Jos pidät pidemmistä sukista ja haluat lisäpotkua palautumiseen, käytä kompressiosukkia.
 • Ota mukaan ylimääräinen pari juoksukenkiä - Joissakin ultrakilpailuissa voit säilyttää tavaroitasi ja varusteitasi kilpailuvarastossa. Varaa sinne ylimääräinen pari juoksukenkiä,  esimerkiksi pehmustetummat kengät kisan toista puoliskoa varten tai vedenpitävät kengät, jotka voit tarvittaessa vaihtaa.