Miten pestä ja hoitaa toiminnallisia vaatteita?

Miten pestä ja hoitaa toiminnallisia vaatteita?

3. 2. 2023 6 min. luetaan

Miten pestä ja hoitaa toiminnallisia vaatteita niin, että ne kestävät toiminnallisesti ja ovat pitkäikäisiä? Lue Top4Running-vinkkimme!

Lopetat juoksun, riisut hikiset vaatteesi, heität ne pesukoneeseen ja käynnistät ensimmäisen ohjelman, jonka näet. Yksinkertaista ja selkeää! Vai eikö? Tämä ei koske toiminnallisia vaatteita. Se sisältää hienoja kuituja, kalvoja ja nykyaikaisia tekniikoita, jotka tuhoutuvat virheellisessä pesussa ja vaatteet menettävät toimintakykynsä, mitä et todellakaan halua. Lue, miten huolehdit toiminnallisista vaatteistasi oikein!

Toiminnalliset vaatteiden materiaalit

 • Synteettiset materiaalit - polyesteri, polyamidi ja polypropeeni
 • Luonnonmateriaalit - merinovillaa, bambukuituja

Synteettiset materiaalit ovat halvempi vaihtoehto, mutta ne eivät lämmitä yhtä paljon talvella ja tuottavat enemmän hajua aktiviteetin jälkeen (sopivat paremmin lämpimiin päiviin). Luonnonmateriaalit ovat kalliimpia, mutta ne pitävät lämpöä kylmällä säällä ja voivat imeä hikeä ja hajuja (sopivat paremmin kylmiin päiviin).

Miesten vaatteet Naisten vaatteet

Jak_prát_funkční_prádlo

10 sääntöä, joita on noudatettava toiminnallisia vaatteita pestessä:

 • Noudata aina tuoteselosteessa annettuja ohjeita oikean pesulämpötilan määrittämiseksi. Todella aina. Aina!
 • Jos sinulla on siihen mahdollisuus, valitse pesukoneesta ohjelma "urheiluvaatteet" tai "ulkoilu".
 • Jos ei, valitse lyhyt ohjelma, villavaatteiden tai pehmeiden vaatteiden ohjelma- säädetään aina etiketissä olevan lämpötilan mukaiseksi.
 • Lajittele pyykki värilliseen/valkoiseen.
 • Sulje kaikki vetoketjut kuitujen suojaamiseksi ja käännä vaatteet nurinpäin.
 • Kostuta ensin likaiset vaatteesi - Estejuoksut ovat hienoja! Mutta ne, jotka ovat joskus pesseet pyykkiä niiden jälkeen, huomaavat, että tämä on viimeinen lisäeste. Ennen kuin laitat vaatteet pesukoneeseen, liota niitä haaleassa vedessä, johon on lisätty hieman toimiville vaatteille tarkoitettua geeliä, ja anna niiden liota vähintään tunnin ajan.
 • Älä pese toiminnallisia vaatteita usein, ne menettävät toimintakykynsä - pese t-paidat, juoksutakit, ja housut vain käsin harjoituksen jälkeen ja jätä ne kuivumaan. Pese aina alusvaatteet, ne sitovat bakteereja ja lisää hikeä.
 • Älä käytä valkaisuainetta, pehmennysainetta tai klassista pesujauhetta - Nämä tuotteet tuhoavat kuidut ja vaatteet menettävät toiminnalliset ominaisuutensa.
 • Älä kuivaa pestyjä vaatteita kuivausrummussa, vaan anna niiden kuivua vapaasti huoneenlämmössä tai hieman kylmässä huoneessa.
 • Älä silitä kuivia vaatteita.

Mitä tuotteita käytetään toiminnallisiin vaatteisiin?

Urheiluvaatteiden pesua varten on suositeltavaa hankkia erityinen toiminnallisille vaatteille tarkoitettu pesugeeli, joka on hellävarainen kalvoille ja materiaaleille. Sopivia pesugeelejä ovat mm:

 • Atsko Sport Wash - Sopii toiminnallisille vaatteille, villalle ja höyhenille. Kunnostaa kankaita ja kalvoja ja pidentää niiden käyttöikää. Poistaa tahrat ja hajunpoistaa vaatteet. Se on valmistettu kasviperäisten ainesosien perusteella, ja se huuhtoutuu kokonaan pois huuhdeltuna - se ei jätä jäämiä pyykkiin eikä vartalossa ole ihottuman vaaraa.
 • Granders Performance Wash - Erittäin hellävarainen ja tehokas tuote, joka sopii kaikentyyppisille toiminnallisille vaatteille ja vaatteille, joissa on kalvoja.

VARO HUUHTELUAINETTA - Huuhteluaineen tehtävänä on pehmentää ja hajustaa pyykkiä. Toiminnallisissa vaatteissa sen käyttö on tarpeetonta, jopa epätoivottua. Huuhteluaine kietoo kuidut kalvoihin, tuhoaa ne ja vaatteet menettävät toimintakykynsä.

Jak_prát_funkční_oblečení

Merinovilla - ihme vai hyödytön?

Erittäin hieno villa, joka on saanut nimensä kotieläimenä pidettävän merinolampaan mukaan. Sitä tuotetaan pääasiassa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Juoksumaailmassa se on erittäin suosittu, ja yhä useammat ihmiset tarttuvat siihen - ei vain juoksijat vaan myös matkailijat tai retkeilijät, jotka lähtevät talvella luontoon tai vuorille. Sen tärkeimmät edut ovat:

 • Se on ohut, pehmeä ja erittäin miellyttävä
 • Se pitää kehosi lämpimänä, mutta et höyrysty
 • Se imee täydellisesti hajut ja hien
 • Se on antibakteerinen - sitä ei tarvitse pestä jokaisen toiminnan jälkeen.
 • Se on valmistettu luonnonmateriaalista #biofriendly

Merinovilla on kylmässä säässä tärkeä kaveri, joten suosittelemme sitä hyvällä omallatunnolla! Joitakin saattaa lannistaa korkeampi hinta, mutta merinovillakappaleeseen kannattaa silti panostaa. Sillä on laaja käyttöalue (juoksu, hiihto, vaellus, kävely ja retket vuorille), ja jos hoidat sitä kunnolla, se kestää pitkään ja sijoituksesi tulee varmasti takaisin!

Miten hoitaa merinovillaa?

 • Lue aina tuotteen etiketissä olevat ohjeet.
 • Pese se "wave"-ohjelmalla (30-40 °C) ja aseta pesunopeus minimiin (enintään 800 kierrosta minuutissa).
 • Kaikkien hyötyjen säilyttämiseksi valitse merinotuote - esimerkiksi tuotteet, joissa on lanoliinia (hellävarainen öljy merinokuidulle), voit käyttää myös Atsko Sport Wash -pesuainetta, joka sopii sekä luonnon- että keinomateriaaleille.
 • Jos peset sen käsin, anna sen olla haaleassa vedessä ja puhdistusaineessa noin tunnin ajan. Ja mikä on tärkeää - älä vääntele! Kierteet voivat vahingoittua.
 • Anna vaatteiden kuivua vapaasti pesun jälkeen. Älä käytä kuivausrumpua äläkä silitä.

Top4Running vinkki: Kaikki muut villasta ja luonnonmateriaaleista valmistetut toiminnalliset vaatteet pestään aina kuten merinovilla. Luonnonmateriaalit vaativat aina "villa"-pesuohjelman ja erikoispesuaineet.

Merinovillaiset vaatteet

Toiminnallisia vaatteita on monenlaisia ja eri tekniikoita. Jokainen toiminnallinen vaatekappale sisältää kuitenkin kalvoja. Mitä ne takaavat? Toiminnallisten vaatteiden ja urheiluvaatteiden kalvot varmistavat niiden toimivuuden ja mukavuuden liikunnan aikana. Periaatteessa:

Ne päästävät hien pois - hikoilet vähemmän.
Ne estävät ulkoisen kosteuden pääsyn sisälle - et kastu.

Inspiroidu toiminnallisista kappaleista ja nauti jokaisesta lenkistä:


TUOTENEUVONTA