Vuoristovaellukseen soveltuvat polkukengät

Vuoristovaellukseen soveltuvat polkukengät

11. 1. 2023 6 min. luetaan

Suunnitteletko vaellusta tai retkeä etkä tiedä, mitä kenkiä käyttäisit? Jätä raskaat vaelluskengät kotiin ja valitse niiden sijaan vaelluskengät. Ne ovat kevyet, mukavat ja pitävät sinut pystyssä. Lue vinkkimme!

Kaunis luonto, henkeäsalpaavat näkymät, oleskelu raittiissa ilmassa. Vuoristovaellus on yksi suosituimmista vapaa-ajan aktiviteeteista. Reppu pakattu, vaatteet valmiina, mutta entä kengät? Me neuvomme sinua! Ei ole väliä, oletko lähdössä tunnin kävelylle vai yhden päivän vaellukselle. Vuoristokävelyssä kyse on erityisesti kestävyydestä epätasaisilla pinnoilla. Siksi parhaat kumppanisi ovat:

POLKUKENGÄT PIDEMPIÄ MATKOJA VARTEN

Seuraavassa on muutamia syitä, miksi:

  • Pito - Maasto on vaihtelevaa ja joskus hyvin arvaamatonta, joten tarvitset kenkää, jonka pohjassa on kuvio, joka tukee vakautta ja vähentää kaatumisriskiä. Polkukengät kestävät myös lunta ja jäätä, joten vetolaitteet tai metallisilla piikeillä varustetut kengät eivät aina ole tarpeen talvivaelluksilla Suomen vuoristossa.
  • Kevyt - Polkukenkien suurin etu raskaisiin vaelluskenkiin verrattuna on niiden keveys. YEt halua kantaa kuormaa jaloissasi selässäsi olevan repun lisäksi!
  • Pehmustus ja mukavuus - Iskuja vaimentavat vaahtomuovit ovat olennainen tekijä mukavuuden kannalta myös pitkillä matkoilla. Jalkasi ja erityisesti nivelesi, nivelsiteesi ja jänteesi arvostavat sitä.
  • Kestävä ja hengittävä samanaikaisesti - Kengän vankka rakenne estää hankautumista ja päällisen hengittävät materiaalit takaavat optimaalisen ilmankierron.

Top4Running VINKKI: Ellei ulkona ole parhaillaan pilvipoutaa, älä anna sään viedä sinulta vuoristoseikkailua! Märällä, mutaisella tai lumisella alustalla käytä GORE-TEX-kalvolla varustettuja polkujalkineita vedenpitävyyden varmistamiseksi ilman jalkaterän höyrystämistä.

Kaikki pitävät erityyppisistä kengistä, ja jotkut rakastavat raskaita vaelluskenkiä. Mutta inspiroidu, kokeile polkukenkiä ja nauti kevyestä askeleesta myös korkealla. Me Top4Runningissa suosittelemme näitä 5 merkkiä ja mallia!

1) Altra Lone Peak

Altran mallit ovat tunnettuja nolladropin eli nollaerosta kantapään ja varpaan välillä. Sen ansiosta jalka voi astua luonnollisesti. Kestävä MaxTrac™-ulkopohja, jossa on kulmikkaat TrailClaw™-korvakkeet, jotka pitävät sinut maassa vuoristomaastossa, ja sisäpuolen pehmeät materiaalit antavat runsaasti mukavuutta. Tämäntyyppinen kenkä vaatii totuttelua, mutta kun olet kerran käyttänyt Altraa, et halua sitä enää millään muuta mallia!

Miehet Naiset

Muut Altran mallit, jotka soveltuvat vuoristovaelluksille: Altra Olympus (korkea pehmuste), Altra Superior

Altra_Lone_Peak

 

2) Inov-8 Trailfly

Todella pitkiä (jopa monipäiväisiä) vaelluksia varten kannattaa käyttää Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max -kenkiä. TRAILFLY-ulkopohja takaa erinomaisen pidon ja G-FLY-vaahtomuovi, jossa on grafeenia, vaimentaa iskuja jopa useiden kymmenien kilometrien jälkeen. Jalka kengän sisällä istuu tukevasti, luotettavasti ja silti mukavasti. Käytetyissä materiaaleissa yhdistyvät hengittävyys, keveys ja kestävyys. Leveän rakenteen ansiosta arvostat runsasta varpaiden tilaa ja tilaa poikittaisen kaaren luonnolliselle toiminnalle. ADAPTER FLEX -teknologia (10 mm syvä lovi pehmusteen keskiosassa) lisää radikaalisti koko kengän joustavuutta ja siten sen kykyä tuntea maasto).

Miehet Naiset

Muut vuoristovaelluksille sopivat Inov-8-mallit: Inov-8 Parkclaw, Inov-8 Roclite (yläpohja, alempi pehmuste)

inov-8_trailfly

3) la Sportiva Akasha

Pitkillä matkoilla vuoristossa la Sportiva Akasha II auttaa sinua pääsemään perille. Cushion Platform™ -välipohja takaa pehmeän kulutuspinnan ja Trail Rocker™ -ulkopohja takaa pehmeän askeleen. Jalka istuu kauniisti kengässä, kantapää on tukevasti paikallaan ja nilkka on joustava, mikä takaa maksimaalisen mukavuuden ja varmuuden kuivilla poluilla, mutta myös mutaisilla pinnoilla tai kivillä.

Miehet Naiset

Muut vuoristovaellukseen soveltuvat la Sportiva -mallit: la Sportiva Tempesta GTX (märkää maastoa ja lunta varten, mahdollisuus integroida ritilämetallipiikkejä jäiseen maastoon - on ostettava erikseen), la Sportiva Akyra (kevyeen vaellukseen, saatavana myös GTX-versiona)

la_sportiva_akasha

4) Asics Fuji Speed

Vaikka tämän kengän nimessä on sana speed, se on suunniteltu erityisesti pidemmille matkoille, joten voit käyttää sitä rauhallisin mielin vuoristovaelluksella. ASICSGRIP™ ulkopohja tarjoaa pitoa ja hienostunut Nexkin-päällinen tekee kengästä kestävämmän kivien ja juurakoiden aiheuttamaa hankausta vastaan. Miksi nimessä on "speed"? Tämä malli on saanut vaikutteita Asicsin kilpaurheilumalleista, ja siinä on myös Pebax-levy ja GUIDESOLE™-teknologia. Nämä tekniikat tukevat pehmeää nousua ja laskua haastavimmassakin maastossa.

Miehet Naiset

Muut vuoristovaellukseen sopivat Asics-mallit: Asics Fuji Lite, Asics Gel-Trabuco

Asics_fujispeed

5) Nike ZoomX Zegama

Jopa Niken valikoimassa on useita malleja, jotka pitävät sinut pystyssä vuoristovaelluksella. Yksi suosikeista on Nike ZoomX Zegama. Nike ZoomX -ulkopohja antaa sinulle varmuutta ja vakautta, olitpa sitten nousemassa kivistä rinnettä tai laskeutumassa jyrkästi petollisen liukkaalla polulla. Kestävä päällinen yhdessä mukavan sisustan ja nilkkoja ympäröivien ovelasti sijoitettujen korvakkeiden kanssa suojaavat lentäviltä pikkukiviltä.

Miehet Naiset

Muut vuoristovaellukseen sopivat Nike-mallit: Nike Pegasus Trail (saatavana myös GTX-versiona), Nike Air Zoom Terra Kiger

Nike_zoom_x_zegama

Käytännön vinkkejä oikean kengän valintaan:

  • Sopiva koko ja leveys - Jalat turpoavat pitkän vaelluksen aikana ja tarvitsevat enemmän tilaa. Valitse siksi 1-2 numeroa suurempi kenkä kuin mitä normaalisti käytät, ja tarvittaessa leveämpi kenkä.
  • Ei ole olemassa yleispätevää kenkää - Muista, että jokaisella ihmisellä on erilaiset tarpeet ja mieltymykset, joten termi "oikea kenkä" tarkoittaa jokaiselle jotakin muuta. Kävele niissä, sovita niitä ja tarkkaile, miltä ne tuntuvat.
  • Kokeile kenkää - Ennen kuin valitset SINUN kenkäsi, suosittelemme kokeilemaan valittua mallia varmuuden vuoksi.

Valmistaudu vuoristovaellukselle Top4Runningin kanssa!