END OF SEASON SALE! Valitse yli 5300 tuotteen joukosta Osta nyt
Polkujuoksuvinkit: Juokseminen: Miten aloittaa

Polkujuoksuvinkit: Juokseminen: Miten aloittaa

29. 3. 2022 3 min. luetaan

Ehdoton polkujuoksuopas: Mitä minun on pidettävä mielessä? Mikä oikeastaan lasketaan polkujuoksuksi? Mitä kenkiä ja varusteita tarvitsen? Saat kaikki vastaukset täältä!

Kevät saapuu vähitellen: miellyttävät lämpötilat, auringonsäteet ja luonnon ensimmäiset väriläiskät kutsuvat meitä juoksemaan ulkona. Yhä useammat juoksijat löytävät polkujuoksun itselleen. Mutta on myös joitakin varauksia: "Onko polkujuoksu jotain minulle?", "Pystynkö edes tekemään sitä kestävyydelläni?", "Miten minun pitää valmistautua siihen?". Tällä blogikirjoituksella haluamme vastata näihin kysymyksiin!

Kuinka aloittaa polkujuoksu

Tärkeintä on tietää, että aika ja nopeus ovat toissijaisia polkujuoksussa. Haluatko löytää hienon näköalan vai haluatko vain nauttia hetkestä ja luonnosta? Sitten pysähdy ja nauti!

Gallery

Etu: Toisin kuin maantiejuoksussa, polkujuoksussa ei ole vertailukohtia. Kaltevuudet, maasto ja vaikeudet ovat erilaisia jokaisella polkujuoksulla - 10 km ei ole 10 km.
Epätasaisessa maastossa erikoiskengät ovat erittäin hyödylliset. Polkujuoksukengät tarjoavat pitoa liukkailla pinnoilla ja kaikissa sääolosuhteissa. Suosituimpia malleja ovat ASICS Trabuco Max, Adidas Terrex ja Nike Pegasus Trail joille on ominaista erittäin mukava pehmustus ja erityisen luistamaton pohja.

Hanki polkujuoksukengät täältä!

Gallery

Mitä polkujuoksu tarkalleen ottaen tarkoittaa?

Ensinnäkin "polku" ei tarkoita muuta kuin vaellus- tai retkeilyreittiä. Polkujuoksu tarkoittaa siis juoksemista luonnossa päällystämättömillä tai vain vähän päällystetyillä poluilla. Maasto voi vaihdella suuresti vaikeusasteeltaan. Korkeilla vuorilla tehtävistä juoksuista joen vieressä tai talon takana olevassa metsässä kulkevaan polkuun.

Päällystämättömillä poluilla juokseminen on paljon rasittavampaa kuin tiellä juokseminen, ja se on aluksi myös vierasta lihaksille. Siksi on parasta aloittaa rauhallisesti etäisyyksien ja vauhdin kanssa. Vaikka aika on polkujuoksussa todella toissijaista, on myös edistyneille polkujuoksijoille, jotka juoksevat tuntemattomassa maastossa, heille järkevää on juosta juoksukellon kanssa, jossa on takaisin-alkuun -toiminto.

Hanki urheilukellosi täältä!

Gallery

Jotkut polkujuoksijat suosivat sauvoja erityisen jyrkissä ja liukkaissa nousuissa. Tämäkin voi olla järkevää, mutta on ensisijaisesti makuasia. Jos olet polulla pidempään, on myös järkevää ottaa mukaan vettä tai geelejä. Näitä voi kuljettaa melko käytännöllisesti polku repussa.

Gallery

Pidä hauskaa ensimmäisessä polkuseikkailussasi!