Miten juosta kesällä

Miten juosta kesällä

30. 6. 2021 4 min. luetaan

Juoksemisessa kuumina kesäpäivinä on omat sudenkuoppansa. On tärkeää ottaa nämä huomioon, jotta et vaaranna terveyttäsi.

Juoksemisessa kuumina kesäpäivinä on omat sudenkuoppansa. On tärkeää ottaa nämä huomioon, jotta et vaaranna terveyttäsi.

Ensisilmäyksellä kesäpäivät ovat yleensä täydellisiä luonnossa tai kaduilla juoksemiseen. Aurinko antaa ihmisille energiaa eikä anna heidän istua kotona. Urheilulla kuumina päivinä on kuitenkin negatiivisia puoliakin, jotka on ehkäistävä ajoissa. Tässä on muutamia erityisiä vinkkejä, jotta se ei päättyisi ongelmiin:

 

1) Riittävä nesteytys

Useimmat meistä unohtavat juoda riittävästi jopa normaalin työpäivän aikana. Keho on kuivunut, mutta usein emme edes huomaa sitä. Huomaamme sen yleensä vasta, kun alamme juosta, mutta silloin on liian myöhäistä aloittaa juominen. Nesteen saannin on oltava tasaista koko päivän ajan. Ei riitä, että juodaan paljon juuri ennen treeniä. Suurten nestemäärien nauttiminen kerralla vain ylikuormittaa munuaisia, jotka suodattavat veden ja poistavat sen kehosta. Lisääntyneeseen fyysiseen aktiivisuuteen liittyvä nestevajaus johtaa kehon ylikuumenemiseen, yleiseen nestehukkaan ja kehon romahtamiseen. Jos lähdemme pitkälle juoksulenkille, meillä pitäisi aina olla juomapullo mukanamme.

Isotonisilla juomilla on tietysti etunsa. Ne täydentävät veden lisäksi myös energiaa ja erityisesti kivennäisaineita, jotka erittyvät yhä enemmän lisääntyneen hikoilun kautta.

2) Kellonaika

On tärkeää suunnitella harjoittelu hyvin ja sään mukaan. Sääennuste voi auttaa sinua harjoittelun suunnittelussa. Juokseminen keskipäivällä kuumina ja kosteina päivinä on silkkaa hulluutta. Sen lisäksi, että suorituksesi ei koskaan ole niin hyvä kuin kuvittelet, useimmiten myös vaarannat terveytesi.

Ihannetapauksessa sinun pitäisi juosta, kun lämpötila on vielä viileämpi ja mieluiten varjossa. Aamu- ja iltalenkit ovat sopivia vaihtoehtoja. Aamulenkki auttaa sinua aloittamaan päivän hyvin, heräämään kunnolla ja liikkumaan heti aamusta. Kaikki eivät kuitenkaan pysty nousemaan aamulla ylös. Näille aamuntorkuille iltalenkit ovat parempi tapa tyhjentää päätä työn jälkeen ja rentoutua. Tässä ei kuitenkaan ole kyse stereotyypeistä, joten suosittelen, että menet joskus ulos aamulla, joskus illalla.
 

Pokud jen máte možnost vyrazit do přírody, neváhejte a vyběhněte.

3) Ympäristö

Kesäaurinko voi lämmittää kaupunkia ja asfalttia mukavasti. Vaikka ei olekaan enää keskipäivä, kaupungissa voi silti olla kuuma. Kuumalla asfaltilla juokseminen aiheuttaa jalkoihin rakkuloita ja mustelmia. Myös hengittäminen pölyisillä ja kuivilla kaduilla on paljon vaikeampaa.

Parempi vaihtoehto on juosta luonnossa tai puistossa. Puut ja kasvit voivat luoda paljon enemmän varjoa ja paljon miellyttävämpää ilmaa hengitettäväksi. Metsäpoluilla juokseminen on myös parempi nivelille ja nivelsiteille. Heti kun sinulla on mahdollisuus lähteä ulos, älä epäröi ja lähde juoksemaan. Metsässä on monia esteitä, joten oikeat kengät ja varusteet ovat tärkeitä, kun lähdet polkulenkille.

4) Oikeat vaatteet ja varusteet

Vaatteet ovat myös tärkeitä, ja niiden on aina oltava toimivia ja urheiluun suunniteltuja. Tällaiset vaatteet siirtävät paljon tehokkaammin hikeä iholta, estävät kehon ylikuumenemisen ja sen yleisen romahtamisen. Jotkut jopa jäähdyttävät kehoa aktiivisesti. Muista ottaa mukaan myös reppu, jossa on suurempi määrä vettä pitkiä lenkkejä varten. Myös suojaa silmäsi auringolta oikeilla silmälaseilla.

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä juoksuvalmentaja ja ravitsemusterapeutti Jana Kunčickán kanssa