END OF SEASON SALE! Valitse yli 5300 tuotteen joukosta Osta nyt
Juoksemisen hyödyt terveydelle ja keholle. Mikä muuttuu ja milloin?

Juoksemisen hyödyt terveydelle ja keholle. Mikä muuttuu ja milloin?

9. 2. 2023 6 min. luetaan

Juokseminen on monimutkainen toiminto, joka voi vaikuttaa kehoosi sekä ulko- että sisäpuolelta. Miten se vaikuttaa kehoon, fysiikkaan, yleisterveyteen ja onko sillä mitään riskejä?

Mitä hyötyä juoksemisesta on?

Juokseminen on suosittu harrastus, jolla on monia etuja keholle ja erityisesti yleiselle terveydelle:

 • Parempi sydän- ja verisuoniterveys: Juokseminen nostaa sykettä ja auttaa vahvistamaan sydäntä ja verisuonia. Tämä vähentää sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä.
 • Vahvemmat ja kestävämmät luut: Juoksemisella on myönteinen vaikutus tuki- ja liikuntaelimistöön. Se auttaa lisäämään luuntiheyttä, mikä vähentää osteoporoosin ja muiden luustoon liittyvien sairauksien riskiä.
 • Fyysisen kunnon ja kestävyyden parantaminen: Säännöllinen juoksu auttaa lisäämään keuhkojen kapasiteettia ja parantamaan kestävyyttä, mikä helpottaa jokapäiväisten toimintojen suorittamista. Ruokakassin kantaminen on helppoa ja vaivatonta!
 • Lihaskunnon parantaminen: Juoksu on monimutkainen toiminto, joka harjoittaa koko kehoa. Se auttaa sinua vahvistamaan jalkojasi, lantiotasi ja keskivartaloasi ja lisää yleistä kestävyyttäsi.
 • Parempi mielenterveys: Luonnossa tapahtuvan liikunnan on osoitettu parantavan mielialaa, vähentävän stressiä ja lisäävän hyvinvoinnin tunnetta. Kun kerran saat maistaa tätä hienoa tunnetta lenkin jälkeen, haluat kokea sitä yhä useammin.
 • Painonhallinta: Juokseminen on energiaintensiivistä toimintaa, mikä tarkoittaa, että poltat kaloreita tehokkaasti. Tämä voi johtaa painon- ja rasvanpudotukseen.

 

Mitä keholle tapahtuu juostessa?

Juoksun aikana elimistössä tapahtuu useita fysiologisia muutoksia vastauksena lisääntyneeseen energiantarpeeseen. Näitä muutoksia ovat mm:

 • Korkeampi syke: Sydän pumppaa enemmän verta toimittaakseen happea ja ravinteita työskenteleviin lihaksiin.
 • Hengitys nopeutuu: Se auttaa tyydyttämään kehon lisääntyneen hapentarpeen.
 • Lihasten aktivointi: Jalat, pakaralihakset, ydin- ja käsilihakset työskentelevät toistuvien liikkeiden aikana.
 • Maitohapon tuotanto:  Lihakset tuottavat maitohappoa energiantuotannon sivutuotteena. Joissakin tapauksissa tämä voi johtaa lihasten väsymiseen.
 • Hikoilu: Hikoilemalla aktiviteetin aikana elimistö säätelee kehon lämpötilaa ja poistaa jätteitä kehosta.

Kuten huomaat, juoksu on fyysisesti vaativaa toimintaa, joka edellyttää useiden järjestelmien ja prosessien koordinointia kehossa. Siksi juoksua aloittaessa on tärkeää aloittaa hitaasti ja lisätä vähitellen juoksun intensiteettiä ja pituutta loukkaantumisten välttämiseksi. Muista, että terveys on etusijalla.

Miesten juoksuvaatteet Naisten juoksuvaatteet

asics_na_co_je_běhání_dobré

Mikä muuttuu ja milloin, jos aloitan juoksemisen?

Noin 3-4 kuukauden säännöllisen juoksemisen jälkeen, urheiluhistoriastasi riippuen, alat tuntea muutokset. Joitakin muutoksia et aluksi näe peilistä, mutta älä huoli, ne ovat olemassa! Näitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuoniterveyden paraneminen, parempi kestävyys tai lihasryhmien vahvistuminen koko kehossasi. Juokseminen 5km, huonekalujen siirtäminen tai kiipeäminen 7. kerrokseen on sinulle paljon helpompaa! Jos olet juoksemalla päässyt kalorivajeeseen, saatat huomata painonpudotuksen tai pienemmän vaatekoon. Lue  lisää juoksemisesta ja painonpudotuksesta. Juoksemisella on myös myönteinen vaikutus mielenterveyteen. Tunnet olosi virkistyneeksi, olet paremmalla tuulella ja selviät päivittäisistä velvollisuuksistasi sitoutuneemmin.

Se on jokaiselle erilaista, mutta uskomme, että juoksu tuo paljon hyötyä elämääsi! Mutta onko siinä riskejä? On. Varo ylikuormittamasta niveliäsi, erityisesti polvia ja lantiota.T oistuvat liikkeet ja rasitukset voivat ajan mittaan johtaa terveydellisiin komplikaatioihin tai vammoihin. Näiden riskien minimoimiseksi meillä on joitakin vinkkejä, joita voit lisätä juoksurutiineihisi:

 • Oikeat juoksukengät - Oikeanlainen kenkä on tärkeä, koska se huolehtii mukavuudesta, iskunvaimennuksesta ja vakaudesta. Nykyään juoksukengät on valmistettu nykyaikaisella teknologialla, jonka avulla voit juosta kymmeniä terveellisiä kilometrejä.
 • Juoksutekniikka -Kenkä ei kuitenkaan pelasta sinua yksinään. Kehon koordinaatio juostessa, iskut ja hengitys vaikuttavat terveyteen pitkällä aikavälillä. Etsi juoksuvalmentaja, joka auttaa sinua välttämään virheellisiä liikemalleja alussa.
 • Voimaharjoittelu - Lihakset toimivat nivelten ja luiden tukijärjestelmänä, joten on tärkeää vahvistaa niitä. Voit harjoitella kehonpainolla tai painoilla kotona tai kuntosalilla. 
 • Muut toiminnot - Korvaa juoksu toisinaan jollain muulla liikuntamuodolla, kuten pyöräilyllä, luistelulla, uinnilla, joogalla tai squashilla.
 • Uudistuminen - Venyttely, laadukas uni, tasapainoinen ruokavalio ja juominen ovat erittäin tärkeitä pitkäaikaisessa juoksussa.

Top4Running VINKKI: Etkö ole varma, miten valita oikea juoksukenkä? Kokeile Shoe Finderia!

běhání_a_hubnutí

Voinko laihtua juoksemalla?

Juokseminen on loistava tapa pysyä kunnossa ja parantaa yleistä terveyttäsi. Koska juoksu on energiaintensiivistä toimintaa, voit laihtua juoksemalla.

Mutta! Energiatasapainon laki on edelleen voimassa:

 • Panostus < kulutus = kalorivaje (laihdut)
 • Panostus > kulutus = kaloriylijäämä (lihot)
 • Panostus = kulutus = pitää painon vakiona

Juokseminen on loistava keino lisätä energiankulutusta ja päästä kalorivajeeseen. Muista, että juoksu ei ole ainoa tekijä. Tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen voimaharjoittelu ovat myös tärkeitä osia koko prosessissa. Toinen juoksun hyöty on se, että se auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa, mikä tarkoittaa, että kehosi polttaa kaloreita vielä treenin jälkeenkin. Painonpudotuksen lisäksi juoksu auttaa sinua myös kiinteyttämään ja muokkaamaan lihaksia. Vahvistat jalkojasi, pakaralihaksia ja keskivartaloasi, mikä muuttaa vartaloasi.

Juokseminen ja laihtuminen: Kuinka kauan ennen kuin näen tuloksia?

Kuinka kauan kestää ennen kuin keho alkaa muuttua? Aika, joka kuluu haluttujen tulosten saavuttamiseen, riippuu useista tekijöistä, esimerkiksi seuraavista:

 • Lähtöpainosi ja kehon koostumuksesi (lihakset, rasva, veden osuus jne.).
 • Ruokavalio ja kalorien saanti
 • Juoksun tiheys ja intensiteetti
 • Genetiikka

Jokainen ihminen on erilainen, ja laihduttaminen, kehon muokkaaminen tai kestävyyden lisääminen vie eri määrän aikaa. Tehokasta laihdutusta varten ei tarvitse juosta nopeasti, vaan niin sanotulla aerobisella vyöhykkeellä = helppo vauhti, jolla voi puhua. Tämä onnistuu pitämällä keskisykkeesi noin 55-75 prosentissa maksimisykkeestäsi. Ensimmäiset muutokset näkyvät yleensä 1-2 kuukauden kuluessa, jos juokset 3-4 kertaa viikossa vähintään 45 minuuttia rauhalliseen tahtiin.

Halusitpa sitten laihtua, kiinteyttää kehoasi tai parantaa kuntoasi, nauti ennen kaikkea juoksemisesta! Sen sijaan, että pudottaisit ylimääräiset kilot vain kerran, tee juoksemisesta SINUN AIKASI ja odota sitä innolla. Rakastu juoksemisen tunteeseen ja siihen, että olet vapaa ja itsevarma. Se on paras hyöty, mitä juokseminen voi tarjota.